Ikea strikt topontwerpers

Ikea heeft niet de gewoonte om samen te werken met grote namen, maar voor de nieuwe PS-collectie maken ze nog eens een uitzondering. Die collectie werd ontworpen door 16 internationale designers, waaronder de Parijse ontwerpster Matali Crasset en het Nederlandse duo Scholten & Baijings.

Ikea heeft niet de gewoonte om samen te werken met grote namen, maar voor de nieuwe PS-collectie maken ze nog eens een uitzondering. Die collectie werd ontworpen door 16 internationale designers, en daar zitten twee topnamen tussen: de Parijse ontwerpster Matali Crasset en het Nederlandse duo Scholten & Baijings.

De designers werden letterlijk samen gezet om te ontwerpen. “Het idee van de gevierde ontwerper die thuis op zijn eentje exquise designs bedenkt, is achterhaald”, vindt projectmanager Peter Klinkert. De 16 bedachten samen 150 producten. Toen de prototypes klaar waren, mochten 15 designstudenten uit Kopenhagen hun mening komen geven. Na hun feedback vlogen 100 designs de vuilbak in. De resterende 51 producten zijn vanaf 1 april te koop.

De collectie bevat geen basisstukken zoals zitbanken of bedden. Ze draait om mobiel en flexibel design: producten die je kan verplaatsen of op verschillende manieren gebruiken. Zo zijn er krukjes met ledverlichting of een toiletspiegel waar je ook juwelen aan kan hangen.

Matali Crasset bedacht een garderobekast die door het opmerkelijk design met felgekleurde pixels eender waar in huis als eyecatcher kan dienen. “Dankzij het camouflagedesign past ze zich aan elk interieur aan”, vertelt Crasset. De pixels zijn verschuifbaar waardoor je een eigen ontwerp op het frame kan aanbrengen. Instructies voor drie voorbeeldpatronen worden gratis meegeleverd.

Doorgaans zeggen ze bij Ikea tegen hun ontwerpers: ‘Bedenkt een kast, in metaal, die 55,99 euro mag kosten en in een karton van 20 op 50 centimeter verpakt moet kunnen worden’. Bij de PS-collectie gaat dat anders. PS staat voor Post Scriptum, een nakomertje. De collectie is het designkindje van Ikea. Een speeltuin voor ontwerpers. Andere technieken, gewaagdere vormen. “Die van dit jaar is onze meest gedurfde collectie ooit”, vinden ze bij Ikea. Als je weet dat Hella Jongerius in 2009 een lappendeken in de vorm van een konijn ontwierp, is dat misschien overdreven. Maar dat de producten bijzonder fris, jong en speels ogen, kan niet ontkend worden. “Design aan een betaalbare prijs, democratisch design noemen wij dat”, zegt Klinkert. Gelijk heeft hij. Betaal je voor een stuk van het Nederlandse duo Scholten & Baijings anders honderden euro’s, dan haal je nu een klok van hen in huis voor 7,99 euro. (VH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content