Ikea recycleert je oude catalogus tot een kussen

© Ikea

Rep je naar je Ikea-woonwarenhuis want op zaterdag 12 september krijg je in ruil voor je oude catalogus een fonkelnieuw kussen én de wetenschap dat je iets voor het milieu gedaan hebt

Maar twee luide bonken die ons hart met blijdschap vullen: na een lange dag een drieliterfles (dat bestaat!) wijn op het aanrecht neerploffen en de Ikea catalogus die door je brievenbus op de deurmat valt. Je hebt er weken bladerplezier van maar… het is en blijft natuurlijk een hele hoop papier. Een hoop papier die in meer dan 4,9 miljoen Belgische huishoudens ligt weg te deemsteren. Omdat Ikea België milieu hoog in het vaandel draagt werkten ze samen met de creatives van DDB Brussels een oplossing uit om de papierberg te verkleinen zonder in te boeten wat ze graag doen: je woonst opleuken.

Op 12 september openen alle Belgische IKEA vestigingen hun deuren voor klanten die hun oude catalogus willen inleveren.

Ikea recycleert je oude catalogus tot een kussen
© Ikea

De driehonderd pagina’s worden door de papierversnipperaar gehaald en in een kussen verwerkt dat speciaal voor Ikea ontworpen werd door Charles Kaisin, de recyclekunstenaar die eerder al meubels maakte van kranten, glas en plastic zakken.

Er zit dus veel meer in dit Küss-kussen dan je denkt. Het geometrische rood-witte patroon is gebaseerd op de chemische structuur van cellulose, het ruwe materiaal dat verwerkt wordt tot papierpulp. De catalogus zelf verdwijnt trouwens niet helemaal in het ontwerp: de iets doorzichtige witte stof geeft nog een glimp van de pagina’s weg. Want over tien jaar is alles wat in die oude catalogus stond natuurlijk helemaal retro!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content