Ikea presenteert de keuken van de toekomst

© Ikea

Deze keuken zou onze eettafels en aanrechtbladen tegen 2025 moeten vervangen. Het is nog even wachten, maar dan hebben we een aanrechtblad dat dienst doet als weegschaal, fornuis en zelfs kookhulp.

Ikea gaf Industrial Design studenten van de TU Eindhoven en studenten aan Ingvar Kamprad Designcentrum van de Lund University de opdracht om samen met het Design bedrijf IDEO de keuken van de toekomst te ontwerpen.

Het project kreeg de naam Concept Kitchen 2025 en werd gepresenteerd op de Milaan Design Week.

Voorbereiden

Boven het keukenblad hangt een camera met daarin een projector die zo informatie kan projecteren op het werkblad. De camera staat in contact met sensoren in het blad, zo kan het bepalen wat er op het werkblad ligt, welke ingrediënten goed samen gaan en hoeveel er van ieder ingrediënt nodig is. Om te zorgen dat je alle verhoudingen goed hebt, fungeert het blad ook als weegschaal zodat je alle ingrediënten kan afwegen en zo de perfecte maaltijd kan bereiden.

Het aanrechtblad geeft niet alleen advies over de ingrediënten die op het aanrechtblad leggen. Volgens IKEA zijn de koelkasten van 2025 voorzien van RFID-chips zodat zij je kunnen vertellen wat je nog in huis hebt en geeft het aanrechtblad op basis van wat er in je ijskast ligt en wat je op het aanrechtblad hebt gelegd aan wat je allemaal kunt maken.

Ook zou je er een tablet aan kunnen koppelen om zo ingrediënten en recepten makkelijk met elkaar te kunnen delen en meteen het aanrechtblad aan te laten geven wat je precies nodig hebt voor een gerecht. Jij zet de ingrediënten klaar, en beginnen maar.

Ikea presenteert de keuken van de toekomst
© Ikea

Koken

Het aanrechtblad help niet alleen bij de voorbereidingen, het helpt je ook bij het koken. Met de interactieve projector laat het zien hoe je bepaalde ingrediënten het beste kan bereiden en snijden. Het aanrecht blad zou vervolgens ook nog een kunnen dienen als een kookplaat die de perfecte temperatuur kan bereiken voor wat er in je pannen ligt. Zelfs als je geen tijd of zin hebt om te koken is het aanrechtblad ideaal, je zet een bakje met restjes op het aanrechtblad en deze wordt meteen verwarmd.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, laadt het aanrechtblad van de toekomst ook je telefoon op, houdt het je koffie warm en als we het filmpje mogen geloven kan het ook het speelgoed en de tekeningen van je kinderen tot leven wekken.

De technologie achter de camera en de projectoren bestaat en werkt al, hoewel de snelheid misschien nog te wensen overlaat. Hoe IKEA een houten aanrecht blad wil kunnen verhitten en ook nog eens draadloos verbinding wil laten maken met verschillende apparaten zeggen ze niet. De vraag is dan ook of die technologie überhaupt al in ontwikkeling is. Maar het duurt nog even voordat het 2025 is. Dus “fingers crossed” en laten we hopen dat het tegen die tijd voor iedereen, van jong tot oud, een genot is om in de keuken te staan. (MvdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content