Ikea helpt vluchtelingen

De Zweedse meubelreus is een samenwerking aangegaan met het Vluchtelingenagentschap van de VN.

De IKEA Foundation, een onderdeel van de Zweedse meubelketen Ikea, heeft in samenwerking met de UNHCR, het Vluchtelingenagentschap van de VN, een project op poten gezet dat vluchtelingen beter zou moeten helpen. De IKEA Foundation is een stichting die wereldwijd projecten steunt in arme regio’s met als missie een betere thuis voor zo veel mogelijk mensen te creëren.

De foundation werd gecontacteerd door het Vluchtelingenagentschap van de VN die in kaart hebben gebracht wat de grote problemen zijn bij vluchtelingenkampen. Het project heeft aangetoond dat één van de problemen de beperkte levensspanne van de tenten is.

Hoewel een gemiddeld gezin 12 jaar in zo’n kamp verblijft, gaan de traditionele canvastenten door de ruwe weersomstandigheden gemiddeld slechts zes maanden mee. Bovendien zijn de tenten heel moeilijk op te zetten en bieden ze heel beperkte veiligheid.

Daarom heeft de IKEA Foundation zijn eigen knowhow inzake verpakking, materialenkeuze en logistiek op deze tenten toegepast, in samenwerking met de Zweedse ontwerpers van Refugee Housing Unit (RHU).

Samen hebben zij de afgelopen twee jaar een nieuwe en innovatieve unit ontwikkeld die meerdere jaren meegaat en veel beter isoleert tegen de hitte overdag en de soms extreme kou ’s nachts.

De units zijn modulair, comfortabel en bieden naast ventilatie ook een betere bescherming voor de vluchtelingengezinnen. Ze kunnen bovendien beter verpakt, vervoerd en opgezet worden. Bekijk het filmpje voor meer informatie over het project.

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag wordt dit unieke project bekend gemaakt met een prototype dat momenteel gebruikt wordt door vluchtelingen uit Somalië die verblijven in de vluchtelingenkampen van Dollo Ado in Ethiopië. Op basis van hun ervaringen zullen de units blijvend verbeterd worden. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content