Ikea gaat in zee met Tom Dixon, Hay en Piet Hein Eek

Ikea en Hay © Ikea

De Zweedse meubelgigant Ikea wist de Britse designer Tom Dixon, het Deense merk Hay en de Nederlandse designer Piet Hein Eek te strikken voor een collab. Hay zorgt onder meer voor een tijdloze update van de iconische blauw-gele draagzak van Ikea.

Tijdens de Democratic Design Days 2016, werden de samenwerkingen met Hay en Tom Dixon aangekondigd. Eerder werd al bekend dat Ikea een langdurige samenwerking aan zou gaan met Piet Hein Eek. De collectie van Hay X Ikea wordt verwacht in de herfst van 2017, die van Tom Dixon wordt gelanceerd in augustus 2017 en de collectie van Piet Hein Eek voor Ikea kom er in maart 2017 aan.

Rolf Hay over de samenwerking: ‘Ik denk dat we veel kunnen leren van Ikea en hopelijk Ikea ook van ons.’ Mette Hay vult aan dat de toekomst bestaat uit samenwerkingen en dat het belangrijkste is dat je verstandig kiest met wie je in zee gaat. ‘Ik denk dat zowel Ikea als wij genoeg te bieden hebben en we zijn heel enthousiast over dit project.’

De twee interieurmerken hebben nagedacht over welke functionele en emotionele behoeftes moderne 21ste woningen hebben. ‘Als we zien hoe de wereld aan het veranderen is, hoe de levens van mensen aan het veranderen zijn en hoe mensen producten gebruiken, dan voelen wij de plicht om onze basics opnieuw uit te vinden’, aldus Marcus Engman van Ikea.

Ikea en Hay
Ikea en Hay© Ikea

Iconische tas

De populaire Frakta tassen werden oorspronkelijk ontworpen door Marianne en Knut Hagberg. Ze zijn gemaakt van het synthetische materiaal polypropyleen en worden niet alleen gebruikt om boodschappen in te vervoeren, maar ook als waszak of opbergzak. De kans dat je op vrijdagavond al een student hebt zien zeulen met een volgeladen Frakta tas vol vuile was is bijzonder groot. Hay zorgt voor een moderne, maar tijdloze update van dit ontwerp. Ze kozen voor de combinatie van wit met bosgroen, omdat deze kleuren volgens het Deense merk de tand des tijds zullen doorstaan.

Ikea & Hay
Ikea & Hay© Ikea

Woningen van de toekomst

De samenwerking met Tom Dixon focust zich op de uitdaging om de traditionele oplossingen voor het comfort in een huis met behulp van nieuwe ontwikkelingen te herdenken. Modern wonen staat centraal. Wat we precies mogen verwachten is nog top secret, maar Dixon verklapte wel dat hij zich liet inspireren door de Klippan sofa.

Marcus Engman, design manager bij Ikea, legt uit dat de manier hoe mensen ruimtes gebruiken veel minder gefixeerd wordt dan vroeger. ‘Onze directe focus ligt op zitmeubels. We willen niet alleen een systeem bedenken dat het mogelijk maakt om veelzijdige meubels te maken die voldoen aan de eisen van modern wonen, maar we gaan dit ook op zo’n manier aanpakken dat het een invloed heeft op hoe heel wat meubels zullen gemaakt worden in de toekomst.’

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content