Ikea experimenteert met meubelverhuur

Twee mannen verhuizen een Ikea-zetel. © Ikea

Ikea begint vanaf volgend jaar te experimenteren met het verhuren van meubels. De experimenten worden uitgerold in dertig landen en passen binnen de missie van het bedrijf om sterker in te zetten op circulaire economie. Tegen 2030 wil het bedrijf klimaatpositief zijn.

Ikea voerde in enkele landen al een consumentenonderzoek uit om te bekijken of er potentieel zit in het verhuren van meubels. Op basis daarvan wordt in Nederland bijvoorbeeld meubelverhuur aan studenten getest.

In nog dertig andere landen zal het verhuurpotentieel verder verkend worden, aldus de woordvoerder van Ikea België. Hoe die experimenten eruit zullen zien, is nog niet duidelijk. Zo weten we bijvoorbeeld niet welke Belgische filialen aan het experiment deelnemen en welke meubels gehuurd kunnen worden.

Wat wel zeker is, is dat Ikea met een abonnementsforumule wil werken. ‘Dit stelt het bedrijf in staat eigenaar te blijven van de producten, waardoor hergebruik van producten zo veel mogelijk gestimuleerd wordt voordat het materiaal en de onderdelen aan het einde van de levenscyclus worden gerecycleerd’, zo luidt het in een persbericht.

‘We weten uit onderzoek dat het gedrag van mensen evolueert, net als de relatie tot hun spullen. Nu we steeds vaker kleiner wonen en mensen zich meer bewust zijn van hun impact op de planeet, zoeken ze naar manieren om verspilling tegen te gaan en de levensduur van hun spullen te verleggen’, verklaart Pia Heidenmark Cook, hoofd duurzaamheid bij de Inkga Group, de eigenaar van Ikea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content