Human Districts wil duurzaam wonen betaalbaar en toegankelijk maken

© Johan Jacobs

Wouter Nuytten (24) en Lothar De Keyne (26) zijn de initiatiefnemers achter Human Districts, een coöperatieve projectontwikkelaar die duurzaam wonen betaalbaar wil maken en daarvoor gelijkgestemde bouw- en energiebedrijven samenbrengt.

“Voor vele jongeren en mensen met een klein inkomen is een eigen woning haast onbetaalbaar geworden. Zeker een duurzame woning. Nochtans zouden ecologische hulpmiddelen als zonne- en windenergie alles juist goedkoper moeten maken, en kun je faciliteiten als een wasmachine ook delen.”

“Zelf hadden we geen enkele ervaring met bouwen of projectontwikkeling, maar dat hoeft niet in het digitale tijdperk. Wat telt, is dat je een goed onderbouwde visie hebt en vervolgens de juiste investeerders en partners verzamelt. Dankzij de grote interesse in start-ups en door hulpkanalen allerhande moet je zelf ook geen groot startkapitaal hebben. Dat onderscheidt onze generatie van de vorige. Idealistische ondernemers zijn van alle tijden, maar vroeger lag de drempel vaak te hoog.”

“Volgend jaar bouwt onze coöperatie een zorgdorp voor senioren in West-Vlaanderen en de eerste stadswoningen: modulaire constructies die afgewerkt worden in een atelier en met een kraan op het perceel gezet worden. Zo willen we de leegstand in de steden aanpakken, en het woningaanbod uitbreiden met oog voor kleinere gezinnen en de sociale mix. En als we in een stad verschillende betaalbare woningen kunnen aanbieden, dan zullen andere ontwikkelaars ons model moeten volgen. Alleen op die manier kunnen we echt het verschil maken.”

humandistricts.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content