Hövding: de onzichtbare fietshelm

Hövding is een onzichtbare fietshelm die werkt volgens het airbagprincipe: bij een ongeval ontvouwt hij zich vanuit een kraag.

De Zweedse ingenieurs Anna Haupt en Terese Alstin kwamen tijdens hun studies met een uniek idee op de proppen: een onzichtbare fietshelm. Dankzij verschillende beurzen en prijzen konden ze na hun studies hun idee volledig uitwerken tot een volwaardig product.

De Hövding uniek noemen zou een understatement zijn. Deze eerste onzichtbare fietshelm werkt volgens het airbagprincipe en wordt als een kraag rond de nek gedragen. Bij een ongeval ontvouwt de helm zich als een soort opblaasbare cocon vanuit de kraag en beschermt het je hoofd.

Nee, de Hövding is dus niet helemaal onzichtbaar: de kraag die je rond je nek draagt kan je wel degelijk zien, maar is volgens het persbericht praktisch, veilig en ergonomisch omdat het gewicht van de kraag gelijk verdeeld wordt over beide schouders en het zwaartepunt op de rug ligt. Bovendien is de kraag compatibel met alle kledingstijlen door de verwisselbare hoes die rond de kraag zit.

Hoe gaat het in zijn werk?

De airbag ontvouwt zich uit de kraag met sensoren, die ongewone bewegingen registreren en een signaal versturen naar een kleine gaspomp, vergelijkbaar met het heliumpompje in van airbag voorziene motorhelmen. Eens de airbag uit de kraag is blaast ze zich op tot een hoofdomhulsel, gemaakt uit een extra-stevig nylon dat niet scheurt wanneer het langs asfalt schraapt. Volgens de makers zou de airbag zich in 0.1 seconde moeten ontvouwen en opblazen.

Extra speciaal: binnenin uw Hövding zit een zwarte doos, die gedurende uw (onge)val uw bewegingen registreert. De fabrikanten van de Hövding gebruiken deze data achteraf om hun product te verbeteren.

Bovenstaande mag dan wel allemaal heel indrukwekkend lezen, wij vertrouwen het zaakje nog steeds niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content