Hoe ziet onze toekomstige stad eruit?

© smart

Tal van initiatieven bewijzen dat het debat rond de stad en de mobiliteit van de toekomst brandend actueel is.

Hoe moet de stad van de toekomst eruit zien? Hoe springen we om met de demografische groei in de steden? Welke oplossingen zijn voorhanden op vlak van milieuvriendelijke mobiliteit? En hoe richten we de openbare ruimte het best in? Kortom, hoe maken we van de stad een plaats waar het aangenaam vertoeven is.

Dat het thema een allesbehalve gemakkelijke denkoefening is, maar wel heel wat kansen biedt, bleek recent uit de tentoonstelling ‘Bouwen voor Brussel’ in Bozar.

Door binnen het kader van vijf grote maatschappelijke uitdagingen, zoals openbaar vervoer, publieke ruimte en werkgelegenheid, op zoek te gaan naar interessante alternatieven in het buitenland daagde de tentoonstelling zijn bezoekers uit om na te denken over de toekomst van de stad in het algemeen en Brussel in het bijzonder. Dat het thema het publiek na aan het hart ligt, bleek uit de bijzonder grote opkomst voor de expo.

NMBS

Ook de bedrijfswereld springt op de kar. Zo lanceert de NMBS in één week tijd twee duurzame initiatieven: de Blue-bikes en de laadpalen voor elektrische wagens. Naar het voorbeeld van de Brusselse Villo-fietsen plaatst de NMBS vanaf mei 2011 duizend deelfietsen aan veertig treinstations over heel België.

Daarnaast zet de NMBS in op de combinatie van het openbaar vervoer met een elektrische wagen. In de eerste fase van het project plaatst de NMBS Holding, in samenwerking met Siemens, elektrische laadpalen én wagens aan de stations van Gent, Brussel en Luik.

Naast bekende Vlamingen zoals Nic Balthazar mogen ook enkele anderen het project uittesten. Wie graag proefkonijn wil spelen, kan deelnemen aan een wedstrijd. In een tweede fase is het de bedoeling om 34 stations met in totaal zo’n 816 laadpalen met groene stroom uit te rusten.

smart

Met zijn smart urban stage zwengelt ook smart het debat aan. Niet alleen stelt het automerk er zijn elektrische versie voor, maar met de expo ‘Future Mind Exhibition’ daagt smart de bezoekers ook uit om dieper in te gaan op de stad en de mobiliteit van de toekomst.

Na stops in diverse Europese steden heeft de smart urban stage momenteel zijn tenten opgeslaan aan de Brusselse Guldenvlieslaan. Voor de uitwerking van de expo trok het automerk architect en designer Alain Berteau aan. Hij selecteerde twaalf innovatieve, toekomstgerichte projecten van Belgische designers.

Daarnaast komt de technologie van de smart fortwo electric drive uitgebreid aan bod. Het milieuvriendelijke stadsautootje is sinds november 2009 in productie. Voorlopig zijn er voor de Belgische markt slechts 25 – reeds verkochte – exemplaren beschikbaar. Wie wil kan via een testrit alvast eens proeven van de nieuwe smart.

Elien Haentjens

smart urban stage, nog tot 9 januari op het terrein Entre Deux Portes aan de Brusselse Guldenvlieslaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content