Het huis van Koolhaas

Koolhaas Houselife laat de kijker kennis maken met een spectaculair huis van Rem Koolhaas.

De Nederlandse architect Rem Koolhaas ontwierp eind jaren negentig een spectaculair woonhuis: het Maison à Floirac, nabij Bordaux. Het is opgebouwd uit drie woningen en centraal staat een lift van 3 bij 3,5 meter met boekenkast, voor de invalide opdrachtgever die in een rolstoel zat. Ila Bêka en Louise Lemoine draaiden een film over dit icoon van de hedendaagse architectuur: ‘Koolhaas HouseLife’, die op vrijdag 9 januari vertoond wordt in cultureel centrum ‘De Biekorf’ in Brugge.

Aan de hand van de dagelijkse routine van huishoudster Guadalupe Acedo laten ze de kijker kennismaken met het huis, dat bestaat uit een diepliggend, grotachtig, uit de rotsen gehouwen deel voor het intieme familieleven, uit een glazen huis op de begane grond en uit een hoger volume dat verdeeld is in een woning voor de ouders en voor de kinderen.

De kijker ziet bijvoorbeeld hoe Guadalupe Acedo worstelt met een stofzuiger in een trappenhuis. Zowel de rariteiten van het huis (de voordeur is te openen met een soort joystick), als de bouwkundige problemen (lekkages en deuren die tegen elkaar aan slaan) komen uitgebreid aan bod. Het wordt helemaal grappig wanneer Guadalupe de bijzondere constructie van het huis probeert uit te leggen.

Ann Heylens.

Koolhaas Houselife, vrijdag 9 januari 20.30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht via info@archipelvzw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content