Herrijst hotel Aubecq weldra uit zijn as?

© Mikael Falke

Het meesterwerk van Victor Horta wordt misschien terug opgebouwd.

In 1950 ging hotel Aubecq onherroepelijk tegen de vlakte. Nu, zestig jaar later, smeedt het Brusselse gewest plannen om het architecturale meesterwerk van Victor Horta opnieuw op te bouwen.

Charles Picqué heeft namelijk twee studies, die moeten uitpluizen in welke staat het smeedwerk en de stenen van de voorgevel, zich bevinden. Die worden door het gewest bewaard.

Als de conclusies van de studies positief nieuws brengen, dan ligt het pad open voor de heropbouw van de gevel ergens in Brussel. Op de oorspronkelijke locatie van hotel Aubecq loopt nu namelijk een straat. Binnen enkele weken zijn de resultaten bekend.

Maquette

Horta woonde zo goed als zijn hele leven in Brussel. Verspreid over de hoofdstad liggen dan ook heel wat van zijn architecturale pareltjes, die meestal tot de Art Nouveau behoren. Hotel Aubecq ontwierp Horta in 1899. Vijf jaar eerder had hij op de Louizalaan hotel Solvay, dat wel nog altijd bestaat, gebouwd.

Een jaar eerder creëerde hij zijn eigen huis en atelier op een boogscheut van de Louizalaan, namelijk in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis. Aangezien dat huis nog zo goed als volledig bewaard is, is het Hortamuseum er sinds 1969 gevestigd. In de kelder staat onder andere een maquette van het vroegere hotel Aubecq.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content