Herman Hertzberger bekroond met RIBA-prijs

The Royal Institute of British Architects (RIBA) reikt zijn Gold Medal uit aan de Nederlandse architect Herman Hertzberger als erkenning van diens complete oeuvre.

The Royal Institute of British Architects (RIBA) reikt zijn Gold Medal uit aan de Nederlandse architect Herman Hertzberger als erkenning van diens complete oeuvre. Hertzbergers ontwerpen oefenden een grote invloed uit op de internationale architectuurscene van de twintigste eeuw.

In de jaren ’60 en ’70 was Hertzberger het boegbeeld van de Nederlandse structuralistische beweging. Het hoofdkantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn behoort tot zijn internationaal meest geroemde gebouwen.

Karakteristiek voor zijn constructies zijn geschakelde ruimtes die gemakkelijk uit te breiden zijn. Flexibiliteit en openheid zijn inherent aan Hertzbergers werk, een neerslag van de democratiserende golf die die jaren tekende.

Vandaag werd Hertzberger uitgeroepen tot winnaar van de Gold Medal, maar pas in februari neemt hij de award in ontvangst van de Britse koningin Elizabeth. (MB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content