Hedendaagse spiegels Reflect + grootste nieuwkomer in Parijs

Door de samenwerking met enkele externe designers wil het West-Vlaamse Deknudt Mirrors een nieuw hoofdstuk aan zijn spiegelverhaal breien.

De grootste Belgische nieuwkomer in Parijs was ongetwijfeld Reflect +, een aftakking van Deknudt Mirrors. Om hedendaagse, 100 % Belgische spiegels te creëren trok het West-Vlaamse bedrijf enkele externe designers, onder wie Stefan Schöning, Bart Lens en Jean-François d’Or, aan.

Het in 1946 ontstane Deknudt Mirrors kan bogen op een bijzonder lange geschiedenis en een sterke reputatie binnen het genre van de decoratieve spiegels, die ze onder de naam Deknudt Decora op de markt brengen. “Als een van de enige spiegelproducenten in Europa verzilveren we onze spiegels nog zelf”, stelt verkoper Jürgen Derieuw. “En op vlak van dubbelzijdig spiegelglas, dat we bijvoorbeeld voor badkamerbedrijven produceren, zijn we zelfs wereldleider”, vult commercieel directeur Hervé Matthijs aan.

Om hun product een extra meerwaarde te geven in een markt met steeds meer concurrentie voor gewone spiegels trok Deknudt Mirrors drie Belgische, externe designers aan. “Onze keuze viel op deze drie ontwerpers, omdat ze het product echt samen met ons wilden ontwikkelen”, stelt CEO Francis Deknudt.

Optisch spelletje

In nauw overleg met het interne designteam creëerde Jean-François d’Or een vrijstaande spiegel. “Met Elisabeth wil ik de sfeer van een 19e eeuws kasteel oproepen. Een optisch spelletje zorgt ervoor dat je in de ene kant van de spiegel je voeten kan zien en in de andere kant je hoofd. Het natuurlijke hout vormt een stevige basis voor de fragiele spiegel”, stelt de Brusselse designer.

“Voor mij werkte het bedrijfsbezoek, waaruit de technische vakkennis van Deknudt bleek, bijzonder motiverend. Op basis daarvan heb ik besloten om hun specialiteit, namelijk dubbelzijdig spiegelglas, in mijn ontwerp te integreren. Dat ik bovendien carte blanche kreeg, maakte het nog aangenamer werken. We zijn dan ook al bezig met de ontwikkeling van een nieuw product”, besluit d’Or.

Moeder en dochter

Ook Stefan Schöning is intussen volop bezig met de uitwerking van nieuwe ideeën voor Reflect +. “Mijn meest concrete idee is een kaptafel, die misschien wel volledig uit spiegelglas zal bestaan”, vertelde Schöning tijdens de officiële lancering van Reflect + op Maison & Objet in Parijs.

“Binnen deze eerste collectie ontwikkelde ik twee objecten, waarbij ik het spiegelglas met warme, massieve eik combineer. Offspring zijn twee ronde spiegels met een houten rand voor in de living. Voor mij zijn het moeder en dochter, ze horen dus samen. Al is het kleine spiegeltje ook apart bruikbaar in het toilet of in de badkamer”, stelt Schöning.

“Daarnaast creëerde ik Track, een leunende spiegel voor in een ontvangstruimte. Je kan er jezelf volledig in bekijken, op het metalen tabletje kan je je sleutels kwijt.”

Enkel voor je ogen

Met ‘For your eyes only’ creëerde architect en designer Bart Lens een bijzonder subtiele spiegel. “Traditioneel hangt een spiegel boven een lavabo of wordt hij, omgeven door een gigantisch kader, als sierobject gebruikt. Als architect zoek ik naar alternatieven voor zo’n decoratieve uitwerking. Daarom besloot ik enkel met het materiaal spiegel aan de slag te gaan. Uit een tiental schetsen selecteerden we samen met Deknudt Mirrors uiteindelijk dit ontwerp”, stelt Bart Lens van Lens °Ass architecten.

“Door de spiegel deels los van de muur te laten zorgt hij voor een vervorming van de ruimte. Aangezien je in een spiegel buiten de badkamer eigenlijk niet meer moet zien dan je ogen en je haar, kozen we voor een bijzonder smalle spiegel om op ooghoogte te hangen”, stelt Lens.

Nieuwe uitdagingen

Na zijn bijzondere spiegel met zijn poëtische titel is ook de Hasseltse architect al volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw ontwerp. “Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden om een soort make-upspiegeltje, dat door zijn bolle vorm de hele badkamer weerspiegelt, te maken. De samenwerking met externen uit diverse takken zorgt ook voor Deknudt Mirrors telkens opnieuw voor nieuwe uitdagingen”, besluit Lens.

Bij Deknudt Mirrors leiden de interne designers, namelijk Ann Grymonpon en Annemie Vanzieleghem, die nieuwe uitdagingen in goede banen. Daarnaast hebben ze voor de eerste collectie van Reflect + zelf ook enkele spiegels ontworpen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content