Groenten kweken tussen glazen buildings

© Wouter De Raeve

Groenten kweken is terug in, ook op een boogscheut van de Brusselse Nieuwstraat.

Hoewel het op een boogscheut van de Brusselse Nieuwstraat en de Kruidtuin ligt, vormt dit plekje een goed bewaard geheim. Het ligt dan ook verscholen tussen de impressionante glazen buildings van de Noordwijk, in de schaduw van het station Brussel Congres.

Vier mannen zijn er druk in de weer met het overhevelen van aarde in gigantische houten bakken op de stoep. Ook verderop, in de tuin van de sociale woonwijk ‘Meiboom’, staan enkele bakken. Samen moeten ze uitgroeien tot de 170 vierkante meter grote moestuin van de wijk.

“Ik heb mijn project ingediend bij de vzw Brussel Congres, die acties in en rond het station op poten zet. Met het socio-ecologische project ‘Mr and Ms Potager’ wil ik de mensen ecologisch leren tuinieren. De eerste zes maanden help ik hen daarbij, daarna is het de bedoeling dat ze het project op eigen kracht verder zetten”, vertelt initiatiefnemer Wouter De Raeve.

Buiten zijn

De Raeve kreeg niet alleen van de vzw groen licht, maar kan ook op steun van Brussels minister Evelyne Huytebroeck, belast met Leefmilieu en stadsvernieuwing, en de dienst Leefmilieu van de stad Brussel (BIM) rekenen. En ook de bewoners van de wijk zijn erg enthousiast. “Sommige mensen hadden me gewaarschuwd dat alles kapot gemaakt zou worden. Maar dat is helemaal niet het geval. Integendeel, als ik een dag niet kom, dan vragen de buurtjongeren waarom ik er niet was. Ze zijn blij dat er iets voor hen gedaan wordt”, zegt De Raeve.

Oorspronkelijk volgde Wouter De Raeve een opleiding tot tuin- en landschapsarchitect. Die vulde hij aan met een scholing tot grafisch vormgever. Vooral in die laatste branche was hij de voorbije jaren actief. Samen met Walt Van Beek vormt hij namelijk het duo WoutWalt, dat allerlei artistieke activiteiten ontplooit. “Ik blijf grafisch vormgever, maar ik had zin om minder achter de computer te zitten en buiten te zijn”, vertelt De Raeve.

Platteland in de stad

Zoals collega Leen Creve al in het zomernummer over wonen, dat momenteel in de winkel ligt, opmerkte, is je eigen groenten kweken niet langer kneuterig. Een nieuwe trend wint dan ook aan populariteit: urban gardening of tuinieren in de stad. Ook Wouter De Raeve merkt die toenemende interesse. “Het laatste jaar krijg ik opvallend meer aanvragen voor mijn project ‘Your Greens’. Onder die noemer help ik particulieren, restaurants en bedrijven met het ontwerpen, installeren en onderhouden van een moestuin”, stelt De Raeve.

Met het project ‘Mr. And Ms. Potager’ is Brussel alvast een groen, door de hekjes landelijk aandoend plekje rijker. “Zoals Recyclart de heropleving van Brussel Kapellekerk betekende, vormt dit project hopelijk het begin van de opwaardering van deze buurt. De nieuwe eigenaar van de stationsbar is alvast van plan om hier in de zomer een terras te creëren”, besluit De Raeve.

Elien Haentjens

Op 23 april wordt het project ‘Mr and Ms Potager’ plechtig ingehuldigd. Om 18 uur is er de grote opening, daarna volgen om 20.30 uur de kortfilms ‘Truckfarm en ‘Food Inc’. Een drink om 22 uur sluit de opening af. Het verdere verloop van het project is te volgen op KnackWeekend.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content