Groenten kweken op Brusselse Kunstberg

© KBR

Het terras van de Koninklijke Bibliotheek huisvest binnenkort een ecologische groentetuin.

Zoals andere wereldsteden huisvest ook Brussel steeds meer moestuinen op openbare plaatsen. Zo begint het moestuinproject Mr and Mrs Potager aan station Brussel-Congres al aan zijn derde seizoen en groeien de groenten ook aan Les Brigittines in de Marollen intussen welig. Voor de nieuwste moestuin in town, Potage-Toit, zal het terras van de Koninklijke Bibliotheek dienst doen.
Met zijn 350 vierkante meter en oriëntatie naar het zuiden leent het terras van de Koninklijke Bibliotheek zich uitstekend voor het kweken van groenten. Het terras ligt op de 5e verdieping en paalt aan de cafetaria. In eerste instantie zal de keukenploeg van de bibliotheek zelf gebruik maken van de oogst. “De keukenploeg zal met de groenten verse soep, slaatjes en belegde broodjes maken”, stelt Nel Van Steenhuyse van de Koninklijke Bibliotheek.

De Brusselse vzw Le début des Haricots, die zich inzet voor de bescherming van het milieu, leidt het project in goede banen. De vzw krijgt voor Potage-Toit subsidies van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, die bevoegd is voor Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing.

“Met het project willen we mensen bewust maken van de vervuiling en de negatieve gevolgen van het industriële systeem. We willen stadsbewoners aanzetten om hun eigen groenten te kweken op vlakke, ongebruikte ruimtes – zoals terrassen of daken – in de stad”, aldus projectverantwoordelijke Filippo Dattola van Le début des Haricots.

Workshops
Intussen zijn de eerste werken uitgevoerd. Voorlopig worden de groenten in een serre geplant, zodat ze voldoende kunnen groeien. Daarna zullen ze in 400 speciale zakken van vezelstof overgezet worden. Uit milieuoverwegingen zullen ook een regenton en een compostvat op het dak geïnstalleerd worden.

Wie de ecologische groentetuin wil bezoeken, kan dat tijdens de openingsuren van de cafetaria, namelijk van maandag tot vrijdag, tussen 9 en 15.30 uur. Daarnaast zal de vzw rondleidingen en workshops organiseren. Op 19 februari staat alvast een workshop rond het maken van de zakken in geotextiel op het programma.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content