Grappige schaakspelen

‘The Art of Chess’ toont zeven alternatieve, maar grappige schaakspelen van jonge Britse kunstenaars.

Een schaakspel met als pionnen afro’s en blondies die het tegen elkaar opnemen. Het is eens iets anders. Het publiek krijgt zeven ietwat alternatieve schaakspelen te zien op de expositie ‘The Art of Chess’, die plaats vindt tijdens de Milan Furniture Fair.

Zeven hedendaagse kunstenaars waaronder Rachel Whiteread, Alastair Mackie en Jake en Dinos Chapman zitten achter het concept van de grappige schaakspelen. Iedere kunstenaar herinterpreteerde het schaakspel op zijn eigen manier.

Voor Jake en Dinos Chapman is het schaakspel een clash tussen het zwarte en blanke ras. Afro-miniatuurtjes nemen het op tegen hun blanke equivalenten. Rachel Whiteread zag het dan weer wat geweldlozer en huiselijker: zij stelt het schaakspel voor als een strijd tussen emmers, fornuizen en sofa’s op een kleurrijk schaakbord van gebreide ‘minitapijtjes’.

Alastair Mackie nam verschillende soorten insecten gevangen en stak ze in cilindervormige glazen pionnen. Vliegende insecten vertegenwoordigen de pionnen van het witte veld, de ‘underground’ insecten symboliseren de zwarte kant.

Aïsa Knockaert

De expo ‘The Art of Chess’ loopt van 14 tot 29 april in de Project B Gallery in Milaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content