Gloednieuw: internationaal veilinghuis Rob Michiels

Ei van een olifantsvogel © .

De laatste jaren kregen we er in Brussel tal van veilinghuizen bij, weliswaar bijhuizen van de grote Parijse venduhuizen. Maar echt nieuwe veilinghuizen komen er eigenlijk amper bij, ook niet in het buitenland. Toch opent Rob Michiels op zaterdag 28 maart zijn nieuwe veilinghuis dat internationaal actief wordt.

Een veilinghuis opstarten met wat internationaal gewicht is natuurlijk niet zo evident, hoewel, het hedendaagse veilingwezen kent door het net geen grenzen meer. Maar de jonge Rob Michiels (29) is niet aan zijn proefstuk toe. Hij begon al op jeugdige leeftijd met het verzamelen en verhandelen van antiek, vooral keramiek. Zijn verhaal begon met Delfts aardewerk en breidde zicht uit tot Italiaanse en Spaanse majolica, Islamitische keramiek en Chinees porselein. In de loop van de jaren bouwde hij een flink netwerk op met wereldwijde connecties. Hij runt trouwens ook een zaak in Shanghai.

Op zaterdag 28 maart pakt Rob Michiels Auctions uit met een eerste veiling waarin veel Europese en Oosterse keramiek wordt aangeboden, van uitzonderlijke stukken Delfts aardewerk en Italiaanse majolica tot heel wat Chinees porselein. Maar er zitten ook Oosters ivoor, jade en koraal bij. Er worden ook wat foto’s geveild. Rob Michiels is immers ook in deze sector actief. Zijn passie voor vintage foto’s wordt ingegeven door een familiale band, een van zijn voorvaderen was immers een van de pioniers van de fotografie.

Het origineelste voorwerp dat wordt afgehamerd is ongetwijfeld het unieke olifantsvogelei uit Madagascar, een trouvaille uit de collectie van een Duitse marinebioloog. Het gaat om een uiterst zeldzaam ei van een uitgestorven vogel, waarvan er amper enkele exemplaren in de handel zijn. Het laatste olifantsvogelei dat werd geveild, werd in 2013 afgehamerd bij Christie’s te Londen voor ruim 66.700 GBP. Het huis Rob Michiels Auctions veilt vanuit een gerestaureerde kapel in hartje Brugge, waar ook de antiquarenveiling Marc Van De Wiele actief is. Op die manier krijgt Brugge er naast het veilinghuis Carlo Bonte, dat eveneens van een internationale naam en faam geniet, een veilinghuis bij.

Praktisch

De veiling gaat door op 28 maart, de expo loopt van 23 tot 27 maart in Groeninge 34 en kan op het net worden bekeken via: www.rm-auctions.com

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content