Glazen wandelstok

Ik ben in het bezit van een glazen wandelstokje. Mijn grootvader haalde het zo’n 45 jaar geleden uit de grond toen hij in de tuin aan het werken was. Heeft het enige waarde of is het niet echt oud?

Glazen wandelstok

.

Deze mooie glazen wandelstok is zeker oud. Maar nu ook niet zo oud. De meeste glazen wandelstokken, zoals dit exemplaar, stammen uit de 19de en 20ste eeuw. Hoewel er ook oudere wandelstokken van glas bekend zijn. Er werden er vrij veel vervaardigd in Waalse glasfabrieken, maar toch was de glazen wandelstok geen louter Belgisch fenomeen, er zijn ook exemplaren bekend uit Engeland en de States.

Loteling.

De glazen wandelstok wordt meestal in verband gebracht met de loteling. Tot begin 20ste eeuw werd er geloot voor de legerdienst. De jonge man die als soldaat naar het leger moest kocht voor zijn ouders een glazen wandelstok die vervolgens in de woonkamer werd opgehangen. Zo wisten de bezoekers meteen dat de zoon des huizes zijn legerdienst deed. Kwam hij heelhuids terug, dan werd de wandelstok gebroken. Maar gezien het een kostbaar en mooi object was beperkte dat zich meestal tot het afbreken van een stukje glas. Dit is althans het verhaal dat ik ooit van verzamelaars hoorde en op het net terugvond. Of het waar is laten we aan de lezers over die altijd mogen reageren!

Waarde.

Vroeger waren deze wandelstokken vrij gezocht en telde je er makkelijk een paar duizend frank voor op. Tegenwoordig zal er minder belangstelling voor zijn, hoewel deze wandelstokken toch zeldzaam zijn. De waarde ligt, vermoedelijk rond de 75 à 100 euro. Bijzondere exemplaren, bv van wit glas, zullen meer waard zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content