Gezocht: nieuwe bestemming voor Justitiepaleis

© Belga

Architecten van over de hele wereld worden opgeroepen om na te denken over de herbestemming.

Wat moet er op termijn gebeuren met het Brusselse Justitiepaleis? Minister Stefaan De Clerck roept nu zelfs alle architecten ter wereld op om na te denken over de toekomst van het gebouw. Mét of zonder gerechtelijke diensten.
Om die oproep te kaderen lanceren de Regie der Gebouwen en Justitie de internationale ideeënwedstrijd ‘Brussels Courthouse: Imagine the future’. Zo willen de instanties een visie ontwikkelen over de toekomst van het Justitiepaleis. Er wordt geen afgewerkt architecturaal plan verwacht, maar wel een idee over het Justitiepaleis en zijn omgeving.

Dat de gerechtelijke diensten in de toekomst definitief uit het Justitiepaleis verdwijnen, is niet ondenkbaar. Nu al zijn heel wat diensten naar omliggende gebouwen verhuisd. Hoewel de advocaten op 1 juni nog en masse naar het Justitiepaleis afzakten voor de actie ‘Red het Justitiepaleis’.

Het gebouw van architect Joseph Poelaert heeft niet alleen een gerechtelijke, maar ook een toeristische functie. Jaarlijks trekt het gebouw, dat hoog uittorent boven de Brusselse daken, een massa toeristen. Het is dan ook gigantisch groot: met zijn 26.000 vierkante meter beschikt het zelfs over meer bebouwde oppervlakte dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Elien Haentjens

Deelnemen aan de wedstrijd kan tot 15 oktober.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content