Gentse STAM krijgt eigentijdse zitbank

© Linde Hermans

Voor haar ontwerp liet Linde Hermans zich inspireren door een boomstam.

De bezoekers van het nieuwe stadsmuseum STAM in Gent zullen voortaan in de tuin van het museum kunnen verpozen op een stam. Het gaat niet om een echte boomstam, maar om een drie meter lange, robuuste balk van samengeperste kranten van de Limburgse ontwerpster Linde Hermans.

Het STAM won dit eigentijdse zitmeubel ter gelegenheid van de tiende Thuis in de Stad prijs, die het museum in januari in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt jaarlijks door de Vlaamse overheid uitgereikt aan de meest opmerkelijke en innovatieve stedelijke projecten in Vlaanderen. Naast een uniek zitobject van Linde Hermans ontving het STAM een geldsom van 125.000 euro.

“Ik werk graag met natuurlijke materialen en liet me inspireren door de oervorm van zitten, een boomstam”, zegt vormgeefster Linde Hermans. “Dat idee heb ik vertaald naar een eigentijdse balk van samengeperste kranten. Enerzijds om de gelaagdheid van de stad in beeld te brengen, anderzijds om de diversiteit en dynamiek van de stad te symboliseren. Net zoals het STAM de geschiedenis van de stad Gent vertelt, zal ook deze stam de gebeurtenissen van verleden en heden samenbrengen.”

Linde Hermans uit Houthalen startte met haar eigen designstudio in 1999. Ze ontwerpt meubels, schoenen, juwelen en stoffen, zowel in opdracht als voor haar eigen label ‘Rode Schoentjes’. Voor haar ontwerp van De Stam schakelde ze de hulp in van de Gentenaren, die zelf hun gelezen krant konden binnenbrengen bij het museum.

Tine Vandeweyer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content