Gedeurfd: deze Gentse gevel werd bekleed met kleurrijke deuren

Gedeurfd © Gedeurfd

Meestal heeft een huis maar één voordeur, maar de voorgevel van Kristof en Linde werd volledig bekleed met houten deuren in sprekende kleuren. Hun project werd ‘geDEURfd’ gedoopt en zorgt voor een artistieke toets in de Bloemekenswijk in Gent.

De inspiratie vond het koppel bij een kunstenaar uit Seoul, Choi Jeong-Hwa, die een gebouw met 1000 deuren afwerkte. Toen Linde en Kristof op zoek gingen naar materiaal voor hun voorgevel, wilden ze er iets creatiefs en duurzaam van maken.

‘Deuren zijn vaak sculpturale pareltjes, zeker wanneer ze uit de statige herenwoningen uit de stad afkomstig zijn. Jammer genoeg geraken deze pareltjes in de vergetelheid of, nog erger, op de brandstapel’, klinkt het. De naam van het deurenproject “geDEURfd” komt van het Gentse dialect en staat voor durven deuren te openen voor iets nieuws.

Verhalen

Ook is het project een manier om kunst naar de stadsrand te brengen, aangezien kunst nog te vaak exclusief gelinkt is aan stadscentra. ‘Spijtig, want het kan de stadsrand opwaarderen en verweven met de kern. Daarom verzamelen wij oude deuren net daar waar centrum en rand elkaar raken in Gent: de Grensstraat. We kaderen ze in en geven ze terug aan de stad, in een vrolijke mozaïek.’

Achter deuren schuilen vaak interessante verhalen. Daarom kozen Kristof en Linde ervoor om aan de hand van interviews en fotoreportages de verhalen van de mensen achter de deuren te verzamelen. Die kan je vinden op de website van het project.

Ontwerp

Linde Vertriest ontwierp de gevel zelf. Samen met BOSS Paints koos zij een kleurenpallet op basis van een foto uit hun We Are Colour-magazine. De deuren zelf komen voor een groot deel van Atelier Schrauwen, maar ook van familie of kennissen uit de buurt.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content