Futuristische skischans JDS Architects ingehuldigd

© Marco Boello

De Belgische architect Julien De Smedt mocht de legendarische skischans opnieuw vormgeven.

Van 23 februari tot en met 6 maart vindt in Oslo het wereldkampioenschap noords skiën plaats. De legendarische Holmenkollenschans, in gebruik sinds 1892 en daarmee de oudste schans ter wereld, werd speciaal voor dit evenement heraangelegd. Ontwerper van dienst was de Belgische Julien De Smedt van het architectenbureau JDS Architects. In september 2005 oordeelde de Internationale Ski Federatie (FIS) dat de Holmenkollenschans niet voldeed aan de hedendaagse normen om de Nordic World Ski Championships van 2011 te organiseren. Daarop besloot Noorwegen prompt om de legendarische schans af te breken en een nieuwe, meer moderne versie aan te leggen.

In 2007 schreef de stad Oslo een internationale ontwerpwedstrijd uit die openstond voor iedereen. De plannen van JDS Architects, gevestigd in Brussel en Kopenhagen, werden uit 103 inzendingen gekozen.

Record verbroken

Het prestigieuze project werd in 2010 voltooid. De hele constructie is opgetrokken uit glas en aluminium en rijst 58 meter de hoogte in. De schans zelf heeft een slanke vorm. Het architectenbureau koos ervoor om de functies niet naast de schans, maar in de schans zelf onder te brengen. Zo is er in en op de schans ruimte voor onder meer zitplaatsen, windschermen, de jury-, commentator- en VIP-ruimtes, de lobby, ingangen tot de arena en de lounge, enz.

Bovenop de schans bevindt zich een uitkijkplatform dat toegankelijk is voor het publiek. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad Oslo en de Noorse fjorden. Meteen ook de reden waarom de populaire reisgids The Lonely Planet de schans in haar top tien van te bezoeken plaatsen in 2011 zette.

Bij de eerste testsprongen werd het record van verste sprong in Holmenkollen meteen verbroken. Het is al de vijfde keer dat het wereldkampioenschap noords skiën plaats vindt in dit hoogstgelegen deel van Oslo.

Tobias Boets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content