Futuristische luchtbrug meandert door UZ Gent

© de Jong Gortemaker Algra

Een 360 meter lange brug meandert als een golvende rivier tussen de ziekenhuisgebouwen.

Het universitaire ziekenhuis van Gent heeft sinds kort een 360 meter lange verbindingsbrug tussen twee van haar kliniekcomplexen. Het bouwwerk werd ontworpen door een Nederlands-Belgisch team van architecten, bestaande uit de Jong Gortemaker Algra en AR-TE Stabo.

Door het golvende uiterlijk lijkt de brug als het ware te ‘meanderen’ tussen de verschillende gebouwen van het ziekenhuis. Over de gehele lengte lopen twee horizontale raamstroken, die voor veel lichtinval zorgen. Daardoor hoeven de lichten overdag niet aan, wat veel energie bespaart.

De ramen zijn bovendien zo georiƫnteerd dat de gebruikers van de brug vanaf verschillende hoogtes naar buiten kunnen kijken. Ook vanuit een ziekenhuisbed kan je gemakkelijk het omliggende landschap en de lucht zien.

De bedoeling van de luchtbrug is om patiĆ«nten veiliger te vervoeren tussen de twee kliniekgebouwen. De realisatie van de brug maakt deel uit van het masterplan ‘Health Campus 2020’ van het UZ Gent, dat van het ziekenhuis een duurzame, moderne omgeving moet maken. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content