Frans Pascal Sylvain Norga

Deze olifant in brons op een massieve groene marmeren sokkel weegt ongeveer 30 kg. De afmetingen van de sokkel zijn: 56cm lengte, 27cm breedte, 3cm dikte. Hoogte van top slurf tot bodem olifant is 53cm. Breedte van bovenste slagtanden tot en met boomstam is 65cm. De naam van de kunstenaar is duidelijk leesbaar. Mijn ouders hebben dit sierstuk in 1954 aangekocht in de Innovation, Nieuwstraat te Brussel. Mijn moeder beweerde dat ze er 12 000 BEF voor betaalden. Ik heb dit geërfd en wil de huidige waarde ervan kennen.

Deze bronzen olifant werd ooit geboetseerd door beeldhouwer Sylvain Norga (1892 – 1968). De familie Norga zit al lang in het beeldhouwersvak. Dit verhaal begon met overgrootvader Frans Norga. Zijn twee zonen, Pascal en Sylvain, waren eveneens beeldhouwers. Ze waren gespecialiseerd in kerkmeubilair en grafzerken. Natuurlijk hebben ze ook vrij werk gemaakt, zoals deze olifant.

Bronsgieterij Norga

Uiteindelijk startte Pascal voor de oorlog een bronsgieterij op in Etikhove (nabij Geraardsbergen). Na de oorlog werd de gieterij overgenomen door ‘Art Casting bvba’ (Leupegem). Maar de gieterij wordt nog steeds gerund door de familie Norga. Want de zoon van Pascal, Herman Norga zat ook in dit vak. Het bedrijf wordt nu voorgezet door zijn zonen Geert en Johan, eveneens gespecialiseerd in het gieten van metaal.

Inno

De Innovation van Brussel had destijds een belangrijke afdeling interieur waar zowel siergoed als meubels werden verkocht, van kitsch tot design. Zelfs Marcel Baugniet ontwikkelde meubels voor de Innovation. Deze olifant, waarvan er wel meer exemplaren bekend zijn, moet dus ook daar destijds zijn verkocht. De waarde ligt nu rond de 1000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content