Frans gebak

© Hugo Maertens - Brugge

Met deze titel nemen we de lezer bewust beet.

Met deze titel nemen we de lezer bewust beet, want het gaat helemaal niet om gebakken deeg, maar om gebakken klei: keramiek. Frankrijk was destijds hét land van de keramiek. Het Gentse designmuseum toont Franse keramiek uit de periode van 1875 tot 1945.

Keramische voorwerpen blijven populaire verzamelobjecten. De gebakken klei is fascinerend mooi, zeker als er met glazuur werd gewerkt. Frankrijk was eind 19de eeuw het toonaangevende land op gebied van de beeldende kunst, denk maar aan het impressionisme.

Maar ook de keramiekkunstenaars scheerden hoge toppen. In Frankrijk kreeg ook de art nouveau en later de art deco vorm. Veel Belgen bootsen enkel na wat onze zuiderburen maakten.

Beroemde stukkenIn het Gentse designmuseum wordt er onder de titel ‘L’objet Sublime’ een schitterende tentoonstelling van 300 keramische voorwerpen uit privébezit getoond. Zo’n collectie prikkelt je meteen om ook zelf te gaan verzamelen. Je krijgt er stukken te zien die ooit op de Parijse wereldtentoonstellingen stonden…

De collectie werd samengesteld, opgesteld en voorzien van een catalogus door connaisseur Mark Lambrechts.

Piet Swimberghe

L’Objet Sublime loopt van 26 maart tot 13 juni in het Designmuseum te Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content