Fosfor

Het Mechelse Fosfor ontwerpt met succes milieuvriendelijk, esthetisch design.

Wie. Fosfor, ofte Tom Suykerbuyk en Bernhard De Paepe.

Hoofdkwartier. Mechelen.

Stijl. Milieuvriendelijk én esthetisch design.

Samengevat. Fosfor ontwerpt en ontwikkelt producten van concept tot productie. Ofwel ontwikkelt het team zelf een idee, ofwel werkt Fosfor een voorstel van een bedrijf verder uit. Duurzaamheid en innovatie zijn daarbij van primordiaal belang. Zo bedacht Fosfor onder andere ‘Wave’, een ecologisch signalisatiesysteem voor parkeergarages. Door de uiterst zuinige verlichtingstechniek, namelijk een combinatie van LED en Elit-acrylaat plaat, verbruikt die slechts een zevende van de traditionele systemen. Ook de andere gebruikte materialen en de algemene opbouw maken ‘Wave’ erg milieuvriendelijk. Niet voor niets mocht het ontwerp in 2008 dus de allereerste OVAM Ecodesign Award in de categorie ‘Product op de markt’ op zijn naam schrijven.

In 2009 breit Fosfor een vervolg aan dat succesverhaal. Op de Henry Van de Velde Awards lauwert OVAM het bureau opnieuw, weliswaar in een andere categorie en voor een ander product. Met hun Beci Bike Project kapen ze dit keer de Ecodesign Award in de categorie ‘Product in ontwikkeling’ weg.

Met dat fietsleasingconcept, dat in eerste instantie voor de stad Brussel is ontwikkeld, wil Fosfor zijn steentje bijdragen aan het welzijn van de planeet. Het systeem biedt firma’s de kans om fietsen te leasen voor hun werknemers. Zowel de fietsen, de fietsenstallingen als het onderhoud zitten in de prijs inbegrepen. De verplaatsbare en zelf samen te stellen fietsenstalling past binnen de grootte van een autoparkeerplaats.

Opvallend. Fosfor zet sterk in op milieuvriendelijkheid. “We hebben altijd al een warm hart gehad voor de natuur. Als ontwerper heb je een machtige positie in dat debat,” stelt Tom Suyckerbuyck. Eén van de sleutelelementen voor Fosfor daarbij is het gebruik van eenvoudig te recycleren materiaal.

Website. www.fosfor.be

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content