Fortunato Gory Chriselephantine

Wij zijn in het bezit van een beeld van Gory, kan U mij zeggen wat de waarde is van dergelijk beeld. Bedankt bij voorbaat, Lilianr

Fortunato Gory.

Van deze Italiaanse beeldhouwer vonden we verschillende schrijwijzen van zijn naam, Affortunato Gory en Gori, maar dus ook kortweg Fortunato. Hij werd geboren in 1895 te Firenze in Italië en stierf al in 1925, dus maakte hij slechts een korte carrière. Sommige bronnen zijn onzeker over zijn geboortejaar. Vermoedelijk werd hij eerder geboren. Hij is bekend voor zijn typische Belle Epoque sculpturen. Het gaat meestal om “chryselephantine scuptuur”. Dat wil zeggen beeldhouwwerk waarbij verschillende kostbare materialen met elkaar worden gecombineerd, zoals brons, marmer en ivoor. Dat is trouwens een oude traditie die teruggaat tot de Oudheid, want ook de Grieken en Romeinen hadden chryselephantine beeldhouwwerken.

Wolfers.

In ons land maakte ondermeer Philippe Wolfers chryselephantine beeldhouwwerk in art nouveaustijl. Dit is ook de stijl van deze fraaie buste die dus vermoedelijk uit het atelier komt van Gory. Fortunato Gory maakte overgens carrière in Parijs waar hij aan enkele tentoonstellingen deelnam. Deze buste past wel in zijn oeuvre. De waarde ligt rond de 1500 à 2000 euro. Hij sculpteerde ook erotische danseressen die best wat hoger worden geprijsd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content