Expo: Frans designicoon Paulin in NYC

Paulin © -

Nee, Paulin is geen nieuwe of jonge designer, het is een overleden designgod die best wel hip blijft. Pierre Paulin (1927 – 200ç) krijgt nu een grote expo bij de prestigieuze designgalerie Demish Danant in New York.

Wie tuk is op vintagefilms en bijzonder op de prenten van Louis de Funès uit de jaren ’60, met schitterende designdecors, kent de zwierige meubels van Pierre Paulin wel. Paulin was vooral in de jaren ’60 en ’70 een van dé designiconen. Frankrijk was toen ook heel toonaangevend qua vormgeving. Samen met Olivier Mourgue ontwierp hij bijzondere fauteuils met een hoog SF-gehalte.

In de jaren ’50 geraakte hij in de ban van zijn grote Amerikaanse voorbeelden, George Nelson en Charles Eames die al eerder met organische vormen experimenteerden. Dit prikkelde Paulin om ook enkele organische zitmeubels te bedenken, zoals de Mushroom serie, de Ribbon Chair en de Dos à Dos, die bij het Nederlandse bedrijf Artifort werden geproduceerd. In 1970 mocht hij ook het appartement van president George Pompidou inrichten in een flashy stijl. Later werkte hij ook voor Mitterand. Paulin werd heel beroemd en zijn meubels blijven ook nu nog heel populair, en zijn nog steeds in productie.

De expo Pierre Paulin bij Demish Danant (542 West 22nd Street in NYC) loopt van 12 mei tot 27 juli.

www.demishdanant.com

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content