Eugène Baudin art nouveau

Vijftien jaar geleden kocht ik op een rommelmarkt dit leuk vaasje. Deze mooi groen glazuren vaas met z’n aparte vorm trok direct m’n aandacht. Deze vaas is onderaan gemerkt met de volgende tekst ” Baudin poterie de Monaco” Afmetingen : hoogte 21 cm breedte 10 cm in perfecte staat. Mr Swimberghe kan u mij hierover iets meer vertellen?

Eugène Baudin

.

U heeft een mooie koop gedaan, want de kunstenaar, Eugène Baudin, is geen onbekende. Je merkt trouwens meteen aan de kwaliteit van de vaas dat dit geen werk is van een amateur. Eugène Baudin komt uit Vierzon. Hij was een politiek activist die in Frankrijk ter dood werd veroordeeld en naar Engeland vluchtte waar hij onder meer werkte in de keramiekateliers van Lambeth en Stoke-on-Trent. In die tijd was Engeland bijzonder toonaangevend voor al wat toegepaste kunst betrof en zeker voor keramiek. Iedereen trachtte de Britten na te bootsen.

Monaco

.

In 1881 kreeg Baudin amnestie en kon terugkeren naar Frankrijk. In 1906 of 1907 richtte hij een atelier op in Monaco waar hij fraaie keramiek in art nouveaustijl vervaardigde. Het ging vooral om grès of steengoed, zoals deze vaas trouwens. Zijn atelier stopte in 1914 bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog. De keramiek van Baudin is typisch voor de Franse art nouveau, met een grote voorliefde voor druipende glazuren. De waarde van deze vaas ligt rond de 500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content