Ets Verlat

In het ouderlijk huis vond ik in een map met antieke prenten een tekening van ca.24 op 32cm gesigneerd door C Verlat en genaamd ‘Oost West, thuis best’. Opzoekwerk deed mij bij Charles Verlat belanden en ik vond op internet ook een foto van dit werk, waarbij vermeld werd dat het een ets was. Nu vind ik dit werk helemaal niet op een ets lijken en ziet het er eerder een pentekening uit. Als ik met een loupe kijk, zie ik geen patroon van puntjes zoals ik bij andere prenten terugvind, en het werk vertoont reliëf. Op de achterzijde is rondom een indruk van een kader te zien; alsof het ergens in geklemd gezeten heeft. De tekening is wel al redelijk vergeeld en heeft hier en daar bruine vlekken, zoals u op de foto kan merken. Heeft het enige waarde of kunnen we het met een gerust hart bij het oud papier gooien?

Charles Verlat.

Dit is wel een ets van Charles Verlat (Antwerpen, 1824 – 1890). De puntjes zie je enkel op offsetdruk, modern drukwerk dus.

Kunstenaar Charles Verlat is zeker geen onbekende. Deze Antwerpse kunstenaars was actief als schilder en graveur. Hij kreeg zijn opleiding aan de Antwerpse academie onder leiding van de befaamde Wappers en De Keyser. Van 1850 tot 1868 verbleef hij in Parijs. Hij was ook leraar aan de Kunstschule van Weimar. In de jaren ’70 reisde hij door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In 1877 exposeerde hij dit Orientaals werk in Antwerpen. Dit is dus een van zijn etsen, weliswaar niet door hem gesigneerd. Wel in de plaat gesigneerd, maar niet eigenhandig op de prent. Het lijkt me een nadruk. De waarde is gering: 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content