Ets Henri Evenepoel

Hierbij gestuurd een ets van Henri Evenepoel. Heb je enig idee hoeveel deze waard is? Met dank, Katrien

Henri Evenepoel.

Kunstschilder Henri Evenepoel (Nice, 1872 – Parijs, 1899) was een beroemd Belgisch schilder die zijn carrière maakte in Frankrijk. Maar hij studeerde wel even in Brussel en trok vervolgens naar Parijs om er onder meer te werken in het atelier van Gustave Moreau. Hij rakkte er ook bevriend met Henri Matisse en Georges Rouault. Kunstenaar Evenepoel leefde maar kort, maar liet wel een mooi oeuvre na van internationale kwaliteit. Je kunt een van zijn fraaiste werken bewonderen in het Gentse Museum voor Schone Kunsten, De Spanjaard in Parijs. Henri Evenepoel was ook als etser actief. Hij is inderdaad de auteur van deze ets, La buveuse d’absinthe.

Absinthe

Absint of absinthe was een drank die begin 19de eeuw op de markt werd gebracht door producent Pernod. Het ging om een drank van anijs, venkel en absintalsem. Absinthe was eind 19de eeuw zeer populair. Het was een zeer verslavende drank die begin 20ste eeuw verboden werd, omdat het naast alkohol ook verslavende bestanddelen bevatte. Het werd later vervangen door pastis.

Tal van kunstenaars hebben absinthe verslaafden uitgebeeld, ook Edgar Degas en Toulouse-Lautrec. Maar ik vermoed niet dat dit een originele ets is. Een authentieke ets van, Henri Evenepoel is al snel goed voor 1200 à 1500 euro. Ik vermoed dat het om een boekillustratie gaat. We vermelden nog dat de originele ets 12,8 bij 9,8 cm meet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content