Emile Claus herontdekt

We hebben een (pen)tekening ‘Koeien wadend door de Leie’ van Emile Claus waarop onderaan staat: ‘Aan mijn goede vrienden Deweert, 21 dec. 1899 Emile Claus’. Die is niet ingekleurd en meet 34 cm op 52 cm. Hebt u soms enig idee van de waarde? Dank bij voorbaat. Anne

Wat een aardige ontdekking, een unieke tekening van Emile Claus, een van onze grote Vlaamse schilders. Emile Claus (Sint-Eloois-Vijve, 1849 – Astene, 1924) ontpopte zich in de late jaren ’80 van de 19de eeuw tot een getalenteerde impressionist. Hij verbleef in 1889 ook in Parijs en geraakte er bevriend met tal van kunstenaars, zoals Le Sidaner. Hij kwam onder invloed van Monet en ging toen heel wat zonnige schilderijen borstelen in open lucht. Zijn coloriet werd steeds gedurfder en minder fotografisch. Uiteindelijk werd hij in ons land een van de vertegenwoordigers van het luminisme, een zijtak van het impressionisme waarin de kracht van het licht overheerst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Claus in London.

Anna Deweert

Anne Deweert was zijn priv√©-leerling. Hij heeft haar ook op doek vereeuwigd. Hij geraakt in de jaren ’90 bevriend met het koppel Deweert. Maurice Deweert was een liberaal Gents politicus. Ook de verwijzing naar Deweert maakt van de tekening mogelijk een historisch document. Dit verhoogt ongetwijfeld de waarde, die we voorlopig en onder voorbehoud schatten op 3500 √† 4000 euro. Het betreft ook een vrij grote tekening, een studie voor een groter werk. De waarde kan beslist hoger oplopen in een veiling. Alleen jammer dat we geen duidelijker foto mochten ontvangen om de authenticiteit en de kwaliteit beter te kunnen evalueren. Het spreekt voor zich dat zo’n tekening, voor een definitieve evaluatie, best grondig wordt bestudeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content