Email dienbord brouwerij Haecht Emaillerie Belge

Emaillerie Belge en brouwerij Haecht © z

Zou dit dienblad wat waard kunnen zijn?

Emailbord brouwerij Haecht.

Voor een dergelijke vraag moeten we natuurlijk terecht bij expert Jan De Plus, verzamelaar en vooral auteur van tal van naslagwerken over het emailbord, alsook auteur van de schitterende expo in het Gentse MIAT “Amai! Email”.

Volgens Jan De Plus zijn sommige dienschotels inderdaad gezocht, zeldzaam en waardevol. Sommige exemplaren zouden tot 1500 euro of meer waard zijn.

Er zijn ook heel wat verzamelaars die een extra verzameling dienschotels hebben. Maar deze dienschotel behoort helaas helemaal niet tot de top. Brouwerij Haacht (vroeger Haecht) heeft verschillende soorten dienschotels laten maken en dan nog in grote aantallen. Dat maakt dat je ze vrij regelmatig tegenkomt.Voor dienschotels werd er een forfaitair bedrag aan taks geïnd. De maat was toch steeds dezelfde. Vandaar dat de klassieke vermelding, zoals je die op een reclamebord terugvindt, niet aanwezig is bij dienschotels.

Achterzijde van de dienschotel  met het merkje van de Brusselse Emaillerie Belge.
Achterzijde van de dienschotel met het merkje van de Brusselse Emaillerie Belge.

Datering.

Dienschotels werden ook nooit gedateerd. Maar daar is één uitzondering op: er bestaan een reeks verschillende dienschotels van de Emaillerie Belge met achteraan het jaartal 1947. Werden die allemaal dat jaar gemaakt of is het eerder een referentie naar een datum dat ze een overeenkomst sloten betreffende de inning van de taks….? Er zijn er nogal veel en allemaal enkel met dat ene jaar 1947, en dus denkt Jan De Plus eerder dat het niks te maken heeft met het fabricatiejaar. Maar helemaal zeker is hij dat niet.

Waarde.

De waarde van deze schotel is volledig te danken aan zijn goede staat want anders… maar toch nog beperkt tot 50 à 100€.

Expo in het MIAT

In het Gentse Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, het MIAT (Minnemeers 10) kan je nu de schitterende expo “Amai! Email” bezoeken, waar je het hele verhaal van het in België vervaardigde email ontdekt. Het is een rijke story, met wortels in de industriële revolutie, het begon allemaal rond het midden van de 19de eeuw, met een eerste opbloei voor 1900 en dan tijdens het Interbellum en vervolgens na de Tweede Wereldoorlog. De expo gaat ook over veel meer dan alleen de reclameborden van email, ook over het kookgerei en de huishoudtoestellen. Zelfs de techniek wordt mooi geïllustreerd. Op de expo hangen trouwens een aantal dienschotels die wel tot de top behoren. Want men kan moeilijk voorbij die dienschotels, wij zijn immers bijna het enige land ter wereld, aldus De Plus, waar je ze vindt! Er bestaan wel meer dan 200 verschillende dienschotels, en niet allemaal voor bier. Je hebt er ook voor likeur, koffie, limonade, porto, Coca-Cola,….En soms zitten daar heel mooie ontwerpen bij!

De expo “Amai! Email” loopt tot 26 juni 2016 in het MIAT, www.miat.gent.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content