Eigen ontwerp driedimensionaal ‘afprinten’

Een beetje digitaal handige Harry kan zijn eigen ontwerp opladen en in drie dimensies laten ‘afprinten’.

Vanaf 10 november kan een beetje digitaal handige Harry via een gloednieuwe Vlaamse website zijn eigen ontwerp opladen en in drie dimensies laten ‘afprinten’. Je zou het online breien, haken of timmeren kunnen noemen.

U hebt een leuk idee voor een originele armband in uw hoofd, maar u bent niet sterk in zilversmeden, houtbewerking of glasblazen? Of u wilt een écht unieke pen, die niemand anders heeft? Deze week gaan een Vlaamse en een Britse website online waarop u zélf spullen ontwerpt, al dan niet met hulp van professionelen. Een rapid prototyping-machine maakt er het echte voorwerp van. Enkele weken later krijgt u het thuis bezorgd. Een revolutie?

In België pakt Materialise, een bedrijf uit Leuven met het grootste aantal rapid prototyping-machines van Europa én de belangrijkste producent van software om met die machines te werken, met de nieuwigheid uit. Nu al maakt Materialise, naast prototypes voor bijvoorbeeld de auto-industrie, ook gepersonaliseerde implantaten voor de medische wereld. “Dat zijn per definitie goede voorbeelden van de individualiseringsmogelijkheden van onze machines”, zegt CEO Wilfried Vancraen.

Vijf jaar geleden richtte hij Materialise.MGX op, een merk dat lampen en interieurobjecten uitbrengt die het resultaat zijn van het loslaten van jonge ontwerpers op de techniek. Dat leverde ook voor de consument bereikbare producten op. In de versie die Materialise voorstelde weliswaar. “Maar nu, met de lancering van de nieuwe website i.materialise.com, willen we iedereen de mogelijkheid bieden om zelf spullen te ontwerpen. Of bestaande objecten aan te passen. Daarna ‘printen’ wij de objecten ‘af’ voor de klant en sturen we ze op.”

Bronzen borstbeeld

De nieuwe website biedt verschillende opties: “Je kunt of zélf designer worden of je kunt het werk van een designer naar je hand te zetten. Het eerste vraagt natuurlijk ervaring met 3D-tekenen. Op internet vind je meer en meer tools, zoals digitale klei. Sommige tools zijn gratis, andere moet je betalen. Voortaan kunnen die mensen hun ontwerpen ook eenvoudig opladen in i.materialise. We zullen hen steunen door bijvoorbeeld lampvoeten te verkopen waarop ze dan zelf een armatuur kunnen maken.”

Voor beginners die niet driedimensionaal kunnen tekenen, zal het bedrijf in de loop van de komende maanden bestaande modellen beschikbaar stellen die zij dan kunnen aanpassen. “Zo kunnen ze bijvoorbeeld een persoonlijke tekst op een voorwerp plaatsen. Of ze kunnen een beperkt aantal andere kenmerken wijzigen waardoor het voorwerp groter, kleiner, hoekiger, ronder… wordt. Mensen zullen ook een 3D-scan van zichzelf kunnen laten maken, waarmee wij dan een bronzen borstbeeld realiseren.”

I.materialise is niet de enige die deze mogelijkheden biedt. Eind november wordt ook www.ucodo.com gelanceerd in Londen. Dat staat voor User Co-Designed Object en steunt op bestaande voorwerpen die een bezoeker naar voorkeur kan aanpassen. De website werd in demoversie voorgesteld (en getest) op de honderdste verjaardag van het Science Museum in Londen eind augustus. Diezelfde mensen zitten achter het Londense bedrijf Digital Forming, dat eerder al met een soortgelijk idee speelde.

Produceren op afstand

Die nieuwe digitale tools stellen de toekomstige rol van designers in vraag, meent Wilfried Vancraen. “Zij leveren in dit systeem geen afgewerkt product meer, maar een mastershape die de klant kan aanpassen. Een uitdaging voor elke designer.”

Het doet dromen. Van een digitale ‘printer’ naast de bakker om elke hoek, waar je gepersonaliseerde meubels, decoratievoorwerpen en gebruiksvoorwerpen zult kunnen afhalen. Of van het ‘afprinten’ van producten op moeilijk bereikbare plekken in de wereld. Of van autosnelwegen met minder vrachtwagens misschien?

Pakje aan huis

Het principe bestaat reeds: nu al wordt er geproduceerd op afstand, zij het met andere technieken dan rapid prototyping. In 2007 ging in the VS bijvoorbeeld www.ponoko.com van start. Het principe is gebruiksvriendelijk: je tekent of koopt een schets, of je downloadt een foto van een product dat je zelf wilt maken. Vervolgens kies je uit een lijst van materialen: hout, metaal … .

Een laser cutting machine snijdt het idee uit en het komt flatpacked richting uw voordeur. Half september ging Ponoko bovendien een samenwerking aan met een keten van ateliers die CNC-machines (die aangesloten aan een computer hout- of metaal kunnen bewerken) hebben staan op www.100kgarages.com. In Europa zijn voorlopig alleen een Britse en Zweedse schrijnwerker aangesloten.


Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content