Eetkamer Alfred Hendrickx

Beste Mijnheer Swimberghe Deze eetkamer hebben mijn ouders bigen jaren 60 gekocht, wij hebben hem al jaren in huis staan. Nu we hem weg willen doen kom ik er via wat googelen achter dat deze waarschijnlijk van Alfred Hendrickx is. Kunt u me wat vertellen over achtergrond en de waarde hiervan en hoe ik eventueel de verkoop van deze set het beste aanpak. Het leer van 2 stoelen begint wel wat te scheuren in de naden en er zitten wat gebruikssporen op, oa een vochtplek op het dressoir. Verder hebben we hebben een gat in de achterwand geboord om er kabels doorheen te trekken en hebben mijn ouders vroeger de poten van het dressoir ingekort. Vriendelijke Groet, Claude Camp

Dit eetkamer ensemble stamt inderdaad uit de vroege jaren ’60, toen de fifties definitief voorbij waren. De afgeronde spoetnikstijl van de jaren vijftig liepen al tegen hun einde toen de Expo ’58 werd georgansieerd in Brussel. Toen al kwam er in de meubeldesign een nieuwe trend boven die veel strakker was. Dat geldt ook voor dit ensemble, waarvan de lijn meer op de architectuur van die tijd lijkt. De auteur zou, vermoedelijk, Alfred Hendrickx (°1931) zijn, zeker een van onze belangrijkste meubelontwerpers uit de jaren ’50, ’60 en ’70. In de jaren vijftig werkte hij heel fifties, een beetje à la Ponti en Mollino, maar in de jaren zestig werd zijn stijl heel strak, zoals van dit ensemble. Indien van Hendrickx, dan zou het ook door de firma Belform zijn geproduceerd, het bedrijf waar hij veel voor ontworpen heeft.

Laten we de tafel met stoelen schatten op 650 euro en de buffetkast op 850 euro. Zo’n meubels schatten is niet makkelijk, omdat er soms wel eens meer voor wordt gevraagd, maar soms ook weer niet. Alles hangt af van het aantal belangstellenden. Dit is nu ook niet de beste kwaliteit van Hendrickx, waardoor de belangstelling misschien minder groot is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content