Eerste winkelcentrum Robbrecht en Daem Architecten opent

© G2 Architectural Graphics

De architecten integreerden het winkelcentrum in het hartje van Kortrijk.

K is volledig ingebed in zijn omgeving. Het volume, dat meer dan 100.000 vierkante meter beslaat, bevindt zich tussen de Lange Steenstraat, de Sint-Jansstraat en de Veemarkt. Ook in het complex zelf zijn er zogenaamde straten.

Voor de realisatie van het winkelcentrum K sneuvelden wel enkele andere gebouwen, zoals onder andere de voormalige schoolgebouwen van de lagere en middelbare school Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, een rusthuis en klooster.

Snufjes

Met dit project waagden Robbrecht en Daem Architecten zich voor het eerst aan het ontwerpen van een shoppingcenter. In juli 2007 werd de eerste steen gelegd. Het resultaat is een mix tussen moderne architectuur, duurzame materialen en technische snufjes.
Zo is het complex voorzien van de nieuwste communicatiemiddelen. Niet alleen kan de bezoeker op de twintig vierkante meter grote LED-walls naar ForumTV kijken, maar hij kan via de Forum TV Touch ook interactief communiceren met de winkels. Bezoekers krijgen via de touchscreens bijvoorbeeld toegang tot kortingsbonnen.

Naadloze aansluiting

Architecturaal moet vooral het openbare, centraal gelegen plein tot de verbeelding spreken. Via de koepel, die opgebouwd is uit staal en maar liefst 3.300 vierkante meter glas, moet er een maximale hoeveelheid daglicht binnenvallen.

Daarnaast is het gebouw voorzien van speciaal voor K ontworpen toegangsdeuren. Doordat die volledig in de muren kunnen verdwijnen, benadrukken ze het gevoel dat het winkelcentrum naadloos aansluit op de rest van de stad.

Met zijn 35.000 vierkante meter vormt K het grootste overdekte winkelcentrum van West-Vlaanderen. Naast zo’n negentig winkels bevat het complex ook een 40-tal woongelegenheden, een ondergrondse parking voor 1050 auto’s en 450 fietsen. De Nederlandse maatschappij Foruminvest investeerde bijna 200 miljoen euro in de bouw. Het vierdaagse openingsweekend duurt tot 14 maart.


Elien Haentjens

Wie het gebouw graag al eens virtueel bezoekt, kan dat op YouTube. U vindt er zowel een simulatie van het exterieur als een simulatie van het interieur. Wie het werk van Robbrecht en Daem Architecten beter wil leren kennen, kan vanaf 23 april terecht in de Londense Whitechapel Gallery voor de expo ‘Pacing Through Architecture’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content