Een mooie olieverfschets van De Noter

Ik heb enkele maanden geleden een schilderij gekocht en ben benieuwd of het wat waarde heeft. Rechtsonder staat de handtekening “Pierre Denoter”. Zou het kunnen gaan om Pieter Frans Denoter, of familie daarvan? Zonder kader meet het doek 40×33 cm.

Een olieverfschets van De Noter.

Om zeker te zijn, zou ik zo’n werkje ook aan de achterzijde moeten kunnen bekijken. Dat kan je beter de ouderdom inschatten, aan de hand van het doek en het raam. Indien van de toch vrij vermaarde Pierre Francois De Noter (Walen, 1779 – 1842) dan moet het er uiteraard echt 19de-eeuws uitzien. Als je dit tableau snel bekijkt zou je denken dat het vroeg 20ste eeuws is. Maar het kan een snel geborstelde schets in oilieverf zijn. Zo’n schetsen vertonen meestal een impressionistische toets, ook al stammen ze van voor het impressionisme. Het zou om een soort studie kunnen gaan, of een gelegenheidswerkje waarbij De Noter bijvoorbeeld het buitengoed van vrienden heeft geschetst. Pierre Francois De Noter schilderde heel wat fraaie stadsgezichten en had een bijzonder gevoel voor architectuur.

Wat zou zo’n werkje nu waard zijn, indien van De Noter? De klassieke werken van De Noter brengen al snel duizenden euro op. Maar een schets is maar een schets. Laten we dan als basiswaarde een 900 à 1200 euro vooropstellen. U kunt het werkje best eens laten zien aan de expert van een van onze veilinghuizen, gespecialiseerd in tableaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content