Een klein verhaal achter een groot ontwerp: de Fauteuil Kangourou

© National
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Waarom de Fauteuil Kangourou zo’n bijzondere waarde heeft voor een Prouvé-verzamelaar.

Naam: Fauteuil Kangourou

Ontwerper: Jean Prouvé, uitgegeven

door Vitra

Eerste uitgave: 1948

120 minuten. Zoveel tijd was er nodig om de eerste ‘drop’ van de Fauteuil Kangourou van Jean Prouvé wereldwijd uit te verkopen. Het gebeurde in april van dit jaar met 150 stuks in eikenhout en Bleu Marcoule, een kleur die Prouvé speciaal voor een klant ontwikkelde. Twee weken geleden was het tijd voor een tweede drop, deze keer in een versie in donker hout en wit bouclé. Ze vlogen de deur uit zoals concerttickets voor Harry Styles of een nieuwigheid van Supreme.

Vanwaar de waanzin? Fauteuil Kangourou heeft een bijzondere waarde voor een Prouvé-verzamelaar. Zijn werk in eikenhout is namelijk minder bekend en moeilijker te vinden dan zijn ontwerpen in metaal. En ook die zijn gewild. In 2014 bracht zijn Table Trapèze in plaatstaal uit 1956, 1.241.300 euro op bij de designverkoop van Artcurial in Parijs.

© National

Van zijn Fauteuil Kangourou – die zijn naam dankt aan het dier omdat het op een gelijkaardige manier zijn gewicht op brede achterpoten draagt – bestaat slechts een handvol originele exemplaren. Het ging nooit in serieproductie, maar werd voorbehouden voor bijzondere klanten, onder wie het echtpaar Dollander. Ze hadden er vier in hun bezit, gemaakt voor hun zomerverblijf aan de Côte d’Azur dat later Villa Dollander zou gaan heten, een gezamenlijk project van Jean en zijn broer Henry. Een jaar na oplevering gingen de deuren van Ateliers Jean Prouvé dicht. Jean werd gedwongen ontslag te nemen en zag zijn partner Studal de leiding overnemen. De ontwerper zei daarover: “Ik stierf in 1952.”

Sinds 2000 werkt Vitra samen met Catherine Prouvé, de dochter van de architect-ontwerper. Samen brachten ze een twintigtal designs opnieuw in productie. Rolf Fehlbaum, voorzitter emeritus van Vitra, is zelf een Prouvé-verzamelaar en kocht zijn eerste stuk in de jaren 80. Vandaag heeft het Vitra Design Museum het grootste aantal verschillende Prouvé-meubelen ter wereld in zijn collectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content