Een interieur à la Cecil Beaton

De schetsen van Cecil Beaton, vereeuwigd op stof en behangpapier.

Het Britse merk ‘Beaudesert’ bedrukt stoffen en behang met schetsen van portretfotograaf Cecil Beaton.

Cecil Beaton is beroemd voor zijn foto’s van de ‘high society’ van de jaren dertig in Londen. Zijn werk is puur romanticisme: glamoureuze vrouwen in zijden jurken en fel getekende wenkbrauwen. Door zijn eindeloze bewondering voor Beaton kwam Andrew Ginger van Beaudesert op het idee om Beatons wereld op muren, gordijen en sofa’s af te drukken.

Puur toeval

Ginger wist dat Beaton een manusje-van-alles was. Hij was niet alleen fotograaf, maar ook journalist en kostuumontwerper. Vreemd genoeg wist Ginger nog niet dat Beaton ook textiel ontwierp. Toevallig leerde hij de grafische prints kennen. “Op eBay kocht ik een sjaal met rozenprint. Er zat een briefje bij van de eigenaar die zei dat dit een uniek stuk was, ontworpen door Beaton”, vertelt Ginger aan de Britse krant The Telegraph.

Ginger verwierf de rechten op de prints van Beaton om ze te drukken op zijde, katoen, linnen en behangpapier. De eerste ‘Original’ collectie, bestaande uit zes bloemenprints met bijpassende ruitjes- en streepjesmotieven, werd een groot succes. De schoonheden van Beaton

Maar al snel begonnen de bloemetjes te vervelen. Gingers nieuwe fascinatie waren Beatons tekeningen van mensen en al gauw ontstond de stoffenlijn ‘Sketchbook’. Het resultaat mag er zijn: Beatons schoonheden, gedrukt op verschillende stoffen en ook behangpapier. Naast de retro vrouwen, zijn er ook nog de matrozen, de Edwardiaanse hoeden en ijsjes van Beaton die op stof vereeuwigd werden door Beaudesert.

Intussen staat al een volgend project in de steigers. Ginger heeft zijn oog laten vallen op Beatons tekeningen van het New Yorkse leven van weleer. Niet verwonderlijk, want Ginger ziet Cecil Beaton als een eindeloze inspiratiekracht: “Er is nog zoveel Beaton om te tonen.”

Aïsa Knockaert

Meer informatie vindt u op de website van Cecil Beaton Fabrics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content