Een huis voor Bach

Architecte Zaha Hadid heeft een orkestzaal gebouwd die uitsluitend bestemd is voor solo-uitvoeringen van Bach-muziek.

De bekende Brits-Libanese architecte Zaha Hadid heeft een orkestzaal ontworpen die uitsluitend bestemd is voor solo-uitvoeringen van de muziek van Johann Sebastian Bach. Ze is gerealiseerd in de Manchester Art Gallery en bedoeld voor het Manchester International Festival dat nog tot 18 juli loopt.

Het opmerkelijkste architecturale element is een voluminous lint dat zich doorheen de zaal slingert en de ruimte verdeelt in verschillende onderdelen die ritmisch in elkaar overvloeien. De stalen structuur vertrekt vanuit het plafond, passeert boven het hoofd van de muzikant, duikt naar de grond en omarmt het publiek. Door de beweging van het lint worden het podium, de publieksruimte en de wandelgangen afgebakend. Het heeft ook een akoestische functie. Want in het membraan boven het podium zijn geluidspanelen verwerkt die de klank weerkaatsen en verdelen. De hele structuur kan ook getransporteerd worden naar andere zalen.

“Dit is een ruimtelijk en visueel antwoord op de harmonieÔn van Bach. Het design weerspiegelt de diversiteit van zijn werk”, aldus Hadid.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content