Een hand-in-de-jas portret à la Napoleon

antiek portret © e

Ik lees regelmatig uw rubriek in de weekend knack. Onlangs gaf mijn mama ons het schildertijtje in bijlage cadeau, ze weet zelf niet meer wie het haar gaf, nog wat het waard zou zijn. Er staat info over retouches op ommezijde. Kan u ontcijferen wie dit schilderde en of het effectief van 1855 zou dateren? Enig idee welke waarde het ongeveer heeft. Alvast bedankt

Een hand-in-de-jas portret à la Napoleon.

Het portret stamt trouwens ook uit de tijd van Napoleon. Het kan wel iets jonger zijn ook, maar is sowieso in dezelfde geest geschilderd en dus ook neoclassicistisch van stijl. Dat geldt trouwens eveneens voor de lijst in Charles X-stijl. Over de afbeeldingen van de hand-in-de-jas doen nogal wat verhalen te ronde. Met betrekking tot Napoleon vermoeden velen een link met de vrijmetselarij. Maar de pose met de hand-in-de-jas was ook al in de achttiende eeuw, voor Napoleon, gebruikelijk. Misschien hoeven we er geen symboliek achter te zoeken.

We hebben hier dus te maken met een portret van een heer van stand, dat een kleine 200 jaar oud is. Zoals van veel antieke portretten weten we niet wie wordt uitgebeeld. Zien we op de achtergrond geen landkaart? Het zou er op kunnen wijzen met een handelaar vandoen te hebben. Op de achterzijde staat er wat info van een restaurateur die onder meer uitlegt het werkje te hebben geretoucheerd en gereinigd. Misschien heeft hij dat ter hoogte van de hand net iets te veel gedaan, omdat de glacislaag wat lijkt te zijn verpoetst. Het werkje werd oorspronkelijk op doek geschilderd en daarna op een oud paneeltje gelijmd. We kennen dus ook de auteur niet. Veel deskundige schilders konden destijds dergelijke portretten borstelen. Het is best een mooi werkje, maar toch is de waarde gering, goed voor een 300 à 350 euro. Maar het is best wel een leuk hebbeding!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content