Een ecologisch designeiland

Het eiland Zira in de Kaspische Zee wordt een ‘zero energy resort’.

Het Deense architectenbureau ‘BIG Architects’ heeft grootse plannen in Azerbeidzjan. ‘The Seven Peaks of Azerbaijan’ moet een ‘zero energy resort’ en een amusementsstad worden op het eiland Zira.

Zira ligt in de Kaspische Zee en heeft een oppervlakte van ongeveer 3.3 miljoen vierkante meter. Voor het ontwerp baseerden de architecten zich op Azerbeidzjan zelf, meer bepaald op de zeven hoge bergen die het land rijk is. ‘The Seven Peaks’ worden gevormd door een vijftal futuristische gebouwen. Het eiland zal beschikken over luxueuze appartementen en villa’s, haventjes, promenades, golfterreinen en landingsplaatsen voor helikopers.

Ecologie is het kernwoord van het ontwerp. Het is de bedoeling dat het eiland zelf kan instaan voor zijn energie. De daken en gevels worden voorzien van zonnepanelen, het water rondom het eiland is ideaal voor groene energie en windmolens verzamelen de windenergie. Het eiland vormt een autonoom ecosysteem. Wanneer Zira precies een luxeresort wordt, is nog niet bekend.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content