Een badkamer inrichten: wat zijn de belangrijkste basisregels?
De badkamer mag dan al een van de kleinste vertrekken in huis blijven, voor de gebruikers blijft ze heel belangrijk. Hun voorkeur gaat uit naar trendy, betaalbare en kwalitatieve producten.
De badkamer mag dan al een van de kleinste vertrekken in huis blijven, voor de gebruikers blijft ze heel belangrijk. Hun voorkeur gaat uit naar trendy, betaalbare en kwalitatieve producten.
De badkamer mag dan al een van de kleinste vertrekken in huis blijven, voor de gebruikers blijft ze heel belangrijk. Hun voorkeur gaat uit naar trendy, betaalbare en kwalitatieve producten.
Als we rekening houden met alles wat voor de inrichting nodig is, is de badkamer ongetwijfeld het duurste vertrek in huis per vierkante meter. Sanitaire toestellen, kranen, vochtbestendige vloer- en wandbekleding en verlichting, efficiënte ventilatie, een behoefte aan daglicht én aan intimiteit… Toch zijn zelfs de meest hoogstaande voorzieningen op zich niet voldoende voor de inrichting van een comfortabele badkamer waar het aangenaam vertoeven is. Om er in alle vrijheid en veiligheid te kunnen bewegen, moet u een aantal regels én afmetingen respecteren.
Een badkamer moet op de ontwerpplannen gedetailleerd worden uitgewerkt. Om onaangename verrassingen te vermijden, tekent u het vertrek zorgvuldig uit op een zo groot mogelijke schaal. Voorzie ruimte voor elk toestel en elk meubel op basis van de reële afmetingen. Vraag vóór iedere aankoop vakkundig advies. In de showrooms van alle grote merken kunt u terecht voor een gepersonaliseerde, gratis service. Zeker als u vooraf een afspraak maakt, wordt uw bezoek zelden een tegenvaller.
We geven u alvast een paar basisregels mee:
– Een vrije doorgang van 100 cm breed wordt aanbevolen om lades en kastdeuren moeiteloos te kunnen openen en te voorkomen dat verschillende gebruikers tegelijk elkaar voor de voeten lopen.
– Minder mobiele gebruikers (wees vooruitziend: denk aan uw oude dag!) hebben een draaicirkel van 150 cm nodig om zich comfortabel te kunnen verplaatsen en een goede positie in te nemen tegenover de sanitaire toestellen.
– Wilt u een douche met douchewand, zorg er dan voor dat de douchedeur naar buiten toe opent. Lukt dat niet, opteer dan voor een schuifdeur.
– Houd rekening met schuine daken en lage plafonds. Een douche en een badkamermeubel hebben idealiter een minimale hoogte van 220 cm. Een ligbad kan eventueel wel onder een schuin dakschild worden geplaatst, afhankelijk van hoe intensief u het wilt gebruiken.
– Laat tegenover het bad en de douche een vrije ruimte van 60 cm vrij.
– Stem de lengte van de badkuip af op uw lichaamslengte. Zorg ervoor dat uw lichaam helemaal onder water kan zonder dat u uw knieën moet optrekken en zonder dat uw knieën en schouders te snel zouden afkoelen.
– Bent u minder mobiel? Sommige baden hebben een poortje of zijn voorzien van een badlift. Kies voor een badkuip met antislip bodem en beperk het niveauverschil met de badkamervloer tot een minimum.
– Een inloopdouche, zonder dorpel, is handiger en veiliger omdat er geen risico is dat u over de rand van de stortbak kunt struikelen. Hoe minder mobiel de gebruiker, hoe ruimer de douche zou moeten zijn. Tegenwoordig halen stortbakken zelfs afmetingen tot 100 bij 180 cm.
– Rondom de wastafel zou 20 cm vrij moeten blijven om vrij met uw ellebogen te kunnen bewegen.
– Een in de hoogte verstelbare wastafel (met een verschil in hoogte van zowat 40 cm) kan handig zijn voor minder mobiele gebruikers en kinderen. Kleintjes kunnen zich ook behelpen met een stabiel trapje.
Douche is de nieuwe favoriet
Volgens een wellness-enquête in opdracht van Grohe en Facq, nemen 8 op 10 Belgen vaker een douche dan een bad. Een douche blijkt nog steeds de snelste, zuinigste en milieuvriendelijkste manier om ons dagelijks te wassen. Tal van technische snufjes (regendouche, laterale massagestralen…) maken het douchen trouwens steeds leuker.
Momenteel wordt vaak gekozen voor een inloopdouche. Volgens Fabienne Gadenne, die bij Van Marcke interieuradvies geeft, moeten we bij dit type douche toch een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Bij gebrek aan een afsluitende wand moet de douchezone minstens 140 cm bedragen om te vermijden dat het water buiten de douche spat. Bij zeer krachtige waterstralen volstaan die afmetingen zelfs niet. ‘Alles-in-een’- douchecabines zijn ideaal als de ruimte beperkt is of in het kader van renovaties.
Typisch voor inloopdouches is dat ze geen deur hebben. Andere modellen gebruiken zo’n deur net tegen het spatten van het water. Op glazen wanden wordt vaak een matte strook gezandstraald voor meer intimiteit. Acryl is trouwens makkelijker te onderhouden dan glas.
Hoe heerlijk lang van een douche genieten zonder uw factuur de hoogte in te jagen en het milieu te belasten? Installeer een recycle douche! Het systeem is eenvoudig: vuil water wordt afgevoerd, en schoon water (zonder zeep en shampoo) wordt na behandeling (filtering, zuivering en antibacteriële behandeling) hergebruikt. Het systeem zit verwerkt in de douchebak en wordt aangestuurd door een elektronische aanraakbediening. Naargelang de duur van uw douchebeurt, kunt u 50 tot 80 % besparen.
Houdt u van een ontspannend, warm bad, hebt u jonge kinderen of wordt u al een dagje ouder? Uw bad moet hoe dan ook op uw persoonlijke verzuchtingen zijn afgestemd.
– Inbouw of vrijstaand? Vrijstaande modellen (ook die op pootjes) zijn opnieuw erg populair en krijgen vaak een centraal plekje in ruime badkamers. Inbouwbaden zien er dan weer moderner uit en nemen minder ruimte in beslag.
– Een zitbad? In deze tegenhanger van een vrijstaand bad kunt u zowel douchen als een bad nemen. Meestal is er een douchegordijn of een scherm voorzien. Grootste voordeel: ruimtebesparend!
– Welke vorm?
Ronde baden creëren een rustgevende sfeer en passen perfect in een klassiek of retro interieur. Vierkante baden en hoekbaden horen eerder thuis in een strakke en moderne inrichting. Een trapezevormige badkuip (breed aan het hoofdeinde en smal aan de voeten) is waterbesparend.
– Welke materialen? Acryl en geëmailleerd staal worden het vaakst gebruikt. Acryl is iets duurder, maar voelt wél zachter aan, houdt beter de warmte vast en is beter bestand tegen kleine inslagen. Het prijsverschil tussen beide materialen wordt trouwens almaar kleiner. Ook composietmaterialen zijn in opmars. Kiest u daarvoor, let dan op de duurzaamheid, de onderhoudsvriendelijkheid en het isolerende vermogen.
– Een steuntje in de rug? Baden met een rugsteun zijn een goed idee als u balneotherapie wilt integreren of handgrepen installeert. Ze zijn comfortabeler en zijn aanbevolen voor gezinnen met kinderen (om ze in zithouding een bad te laten nemen) of senioren.
Badkamermeubels
De badkamer wordt hoofdzakelijk rond de wastafel ingericht. Bijna alle sanitaire fabrikanten ontwerpen hun andere producten (stortbakken, baden, badkamermeubels…) in functie van hun wastafels. Die zijn er in allerlei organische, rechthoekige en vierkante vormen. Grote wastafels voor twee personen winnen eveneens marktterrein.
Sinds enkele jaren zijn de onder architecten zo geliefde waskommen populairder dan de in badkamermeubels geïntegreerde wastafels. Vooral de afgeronde modellen – die wel uit grootmoeders tijd lijken te stammen – zijn helemaal ‘in’. Soms vormen de waskom en de tafel waar ze op staat één geheel uit composietmaterialen.
Kranen van de nieuwste generatie leveren niet alleen een bredere waterstraal, maar verbruiken ook minder water dan de traditionele modellen. Hoe? Het debiet wordt beperkt, maar om niet aan genot te hoeven inboeten, wordt aan het water ook lucht toegevoegd. In sommige modellen werden ook minder grondstoffen verwerkt (een derde minder dan in traditionele kranen), dankzij het gebruik van holle elementen die in het productieproces een mooie besparing opleveren.
Spiegels moeten dezelfde afmetingen hebben als het badkamermeubel. Hun hoogte varieert naargelang het gewenste effect. “In een kleine badkamer zal een grote spiegel het gevoel van ruimte versterken: ideaal! In een grote badkamer is een lange en smalle hangspiegel mooi, zeker in combinatie met een hangmeubel. Bij ronde waskommen past dan weer een ronde spiegel, om in hetzelfde thema te blijven”, suggereert men bij Van Marcke.
Licht en warmte
In heel wat badkamers is er maar één lichtpunt in het plafond, waardoor mensen moeilijkheden ondervinden om zich te scheren of op te maken, omdat ze in hun eigen schaduw staan. Een combinatie van verschillende lichtbronnen is dan ook efficiënter. Ter hoogte van de wastafel is functionele verlichting (boven, aan weerszijden van of op de spiegel) noodzakelijk, terwijl u in de buurt van het bad beter sfeerverlichting voorziet. Staat het bad op een verhoogje, dan kunt u ook kiezen voor inbouwspots in de vloer: die zorgen voor een intieme, gezellige sfeer. Indirecte verlichting is ook mogelijk via buislampen die, bijvoorbeeld, achter een voorzetwand zijn opgehangen. Het koude licht van led-lampjes leek tot voor kort niet welkom in de badkamer, maar stilaan komen er ook ‘warmere’ oplossingen op de markt! Ze zijn een goede keuze, omdat ze veel minder energie verbruiken.
Om evidente praktische redenen voorziet u maar beter een toilet buiten de badkamer. Is dat niet mogelijk, creëer dan de nodige intimiteit met behulp van een scheidingswand: een volle muur, glastegels, een handdoekradiator… Een hangtoilet is perfect hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Momenteel wordt dat dan ook gezien als de beste keuze. In die optiek worden de nieuwe toiletpotten zonder spoelrand trouwens ook aanbevolen.
Virginie Stassen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier