Eduardo Souto de Moura kaapt Pritzerprijs weg

De ‘Nobelprijs’ van de architectuur gaat voor de tweede keer naar een Portugees.

De Portugees Eduardo Souto de Moura kaapt dit jaar de Pritzkerprijs weg. De gerenommeerde prijs voor de architectuur is 100.000 dollar, of zo’n 71.000 euro, waard.

De 58-jarige Portugees werkt graag met materialen als cement, steen, koper en hout. Een van zijn bekendste werken is het ‘Estadio Municipal’. Het stadion werd hoog boven de Portugese stad Braga op een rots gebouwd. De Portugese architect beschrijft de combinatie van het natuurlijke met het door de mens gemaakte als goede architectuur. “Het was een catastrofe om die berg af te breken en beton van steen te maken.” De jury beschrijft dit werk als “krachtig, monumentaal, en thuis in haar harde landschap.”

Een van Moura’s andere projecten is de in 2007 voltooide Burgotoren. De toren is gebouwd in Porto, de stad waar hij woont en werkt. Ook voor dit werk haalt de jury de loftrompet boven: “twee gebouwen naast elkaar, 1 verticaal, 1 horizontaal, in dialoog met elkaar en de stad.”

Moura is de tweede Portugees die met de titel gaat lopen. Bovendien was Alvaro Siza, die de befaamde prijs in 1992 won, ooit de leermeester van Moura. Samen ontwierpen ze het Portugese paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 2000 in Hannover.

Tegenstrijdigheden

Het hoofd van de jury, Lord Palumbo, legt uit waarom Moura de prijs verdient: “Tijdens de afgelopen 30 jaar verwezenlijkte Eduardo Souto de Moura aanzienlijk werk dat hedendaags is, maar toch de architecturale traditie in stand houdt. Zijn gebouwen kunnen schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen, zoals kracht, bescheidenheid, bravoure en subtiliteit, overbrengen, gezag afdwingen en een gevoel van intimiteit creëren op hetzelfde moment.”

De prijs wordt op 2 juni 2011 uitgereikt in Washington D.C.. De befaamde Pritzkerprijs wordt sinds 1979 uitgedeeld en werd in het leven geroepen door de Amerikaanse industrieel Jay A. Pritzker. Vorig jaar ging het Japanse architectenduo van SANAA, namelijk Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, met de eer lopen.

Lieselot Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content