Duistere krachten: binnenkijken in zeven donkere interieurs

De woonkamer van arts-radiotherapeut Isabel Hutsebaut. © Foto Mr.frank
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Gebrek aan inspiratie voor je woning of nood aan wat decodagdromen? Knack Weekend dook in de archieven en verzamelde een resem interieurparels. Deze week: zeven maal het bewijs dat wat zwart, donkerblauw of grijs tegen de muren wel degelijk een goed idee is.

Arsenicumgroen

Thuis bij arts-radiotherapeut Isabel Hutsebaut, waar Amélie Rombauts ging binnenkijken. Isabel renoveerde een zestiende-eeuwse hoeve met veel zin voor kleur. De muren én het plafond van haar woonkamer schilderde ze een diep smaragdgroen. In Arsenic van Farrow & Ball om precies te zijn, een knipoog naar Isabels beroep als arts. Aan de muur hangt een werk van Gustaaf De Smet. De salontafels behoorden tot een PS-collectie van Ikea, op de vloer ligt een authentiek Beni Ouarain- berbertapijt. De pastelroze sofa die uit het groen popt, kocht ze bij Munt in Brugge.

Paarse hoogglans

Van een ongeïnspireerde fermette in Roeselare maakten Véronique Priem en Toon Stockman, die samen het grafische bureau Gazeuse runnen, een flipperkast van grafische elementen, kleuren en texturen, schreef Thijs Demeulemeester. De slaapkamer van het koppel kreeg donkergroene muren, het plafond een laagje paarse lakverf. Zowel de wandspiegel, de sokkel als de lamp zijn een eigen ontwerp. Niet overtuigd? Véronqiue gaf nog wat wijze raad mee: “Have fun in je interieur. En wees niet bang om zaken te combineren. Twijfel niet of iets in je huis zal passen. Durf de zogezegde ‘regels van de smaak’ te overtreden. En durf ook fouten te maken: niks is voor eeuwig in je interieur.”

De slaapkamer van Véronique Priem en Toon Stockman samen Studio Suchalike.
De slaapkamer van Véronique Priem en Toon Stockman samen Studio Suchalike. © Foto Jan Verlinde
Verweerd blauw

Klaar Wauters trok naar Brugge om binnen te kijken bij Jacqueline Dehond en Koenraad Uyttendaele die sinds 2010 het kunstenaarsduo Jacqy duVal vormen. Om tot deze diepe tint te komen mengde Jacqueline verschillende pigmenten tot ze een mat, verweerd blauw verkreeg. Muren én plafond werden in de kleur geverfd en vormen een prachtig contrast met de authentieke houten vloeren en deuren.

Binnenkijken bij kunstenaarsduo Jacqy duVal.
Binnenkijken bij kunstenaarsduo Jacqy duVal. © Foto Jan Verlinde
Off-Black

In Ampersand House, een Brusselse galerie, vormt antracietgrijs de perfecte achtergrond voor de vintage stukken die er tentoongesteld staan. Deze en andere off-black tinten – de gebro- ken-zwartvarianten – zijn aan een opmars bezig merkte Thijs Demeulemeester op. Pikzwart zijn ze nooit, ze hebben altijd een milde ondertoon van een andere kleur. Grijs bijvoor- beeld, maar ook bruin, blauw, rood of zelfs groen. Dat maakt ze flatterender om te combineren dan puur zwart.

In de Brusselse galerie Ampersand House.
In de Brusselse galerie Ampersand House. © Foto Jan Verlinde
Raamluikjesgroen

Architect Arjaan Defeyter renoveerde dit interbellum pand uit 1935 als vakantiewoning voor een koppel. Hoe geef je een woning met historisch geraamte een hedendaags karakter, vroeg Veerle Helsen hem. Het zijn vaak details die een twist geven, was het antwoord. In de woonkamer koos hij voor een diepgroen dat de open haard met handgeschilderde jaren 30-tegels op een podiumplaats zet. “Diepgroen is een warme kleur met karakter en ze past bij dit huis. De tint was al aanwezig in de raamluikjes langs de gevel.”

Een project van interieurarchitect Arjaan Defeyter in Hulst.
Een project van interieurarchitect Arjaan Defeyter in Hulst. © Foto Piet-Albert Goethals
Bunkergrijs

Petra Hoogland woont in een semiondergrondse woning in Bergen, ten noorden van Alkmaar in Nederland. Binnen heerst een open loftgevoel, schreef Amélie Rombauts. Alle ruimtes staan in verbinding met elkaar via gezellige hoeken waarin je je kunt terugtrekken. Het aangrenzende Bergerbos wordt via de grote glaspartijen binnengetrokken en geeft de bewoners zowel in de zomer als in de winter zicht op alle mogelijke tinten groen. Met zoveel spektakel buiten zorgt het bunkergrijs op de muren net voor een knus cocongevoel.

Thuis bij Petra Hoogland.
Thuis bij Petra Hoogland. © Foto Mr.frank
Heldere nachthemel

Dat donkere kleuren voor een slaapkamer een goed idee is, weet ook Barnaba Fornasetti, zoon en erfgoedbeheerder van de beroemde Piero Fornasetti (1913-1988) . U weet wel van de neoklassieke gravures op allerhande gebuiksvoorwerpen. Naar aanleiding van de samenwerking met Louis Vuitton mocht Knack Weekend binnengluren in zijn woning in Milaan. Piero woonde hier het grootste deel van zijn leven. Na zijn dood in 1988 trok Barnaba erin. Hij toverde de familiewoonst om tot een surrealistisch Fornasetti-walhalla.

Ten huize Fornasetti in Milaan.
Ten huize Fornasetti in Milaan. © – Foto MAXIME GALATI FOURCADE & LAURA FANTACUZZI (LIVING INSIDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content