Doodskist Jacob Jensen bekroond met Red Dot Design Award

De vorm van de doodskisten is gebaseerd op de facetten van een diamant.

Het is en blijft een beetje taboe, maar tegelijk is de dood onlosmakelijk verbonden met het leven. En dus wagen soms ook kunstenaars en designers zich aan het ontwerp van een doodskist. Zo creëerde de Belgische kunstenaar Hannes D’Haese een reeks bijzonder kleurrijke doodskisten. De Deense studio Jacob Jensen koos dan weer voor een eerder strak, minimalistisch ontwerp.

Voor de vorm vond het Deense bureau inspiratie in de diamantwereld. Zo verwijst de naam van de drie modellen naar het aantal facetten dat in het ontwerp is gebruikt. Ter hoogte van het hart van de overledene bevindt zich het hoogste punt van de kist. Daarop kan een bloem gelegd worden. De met de hand gemaakte kisten zijn in verschillende kleuren en afwerkingen leverbaar.

Voor zijn ontwerp wint Studio Jacob Jensen een Red Dot Award, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de designwereld. De studio werkte ruim twee jaar aan het ontwerp, waaraan 75 prototypes voorafgingen. “Hoewel onze begrafenisrituelen nog steeds omhuld zijn met taboe en mystiek, wist ik zeker dat we een integer en tijdloos ontwerp konden maken waarin plaats was voor traditie”, stelt de ontwerper.

Voor het project werkte Jensen samen met Tommerup Kister, een van de grootste Deense begrafenisondernemers. Eerder werkte Studio Jacob Jensen ook al samen met onder andere Bang & Olufsen. Daarnaast maakt het bedrijf al meer dan 50 jaar horloges, interieuraccessoires en telefoons. In 1990 nam Timothy Jacob Jensen het bedrijf over van zijn vader Jacob Jensen. (EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content