Domien en Rosa Ingels

Geachte, Onlangs trok dit beeldje m’n aandacht op een plaatselijke rommelmarkt. Dit prachtige geglazuurd keramiek of terra cotta beeld van een paard met man en een vrouw erop. Onderaan is dit beeldje duidelijk getekend met een R die doormidden getrokken is door een I. Op de poot van het paard staat een originele sticker gekleefd ” Ingels”. Graag de waarde en herkomst van dit beeldje.

Domien en Rosa Ingels.

Dit mooie beeld van aardewerk komt in ieder geval uit het atelier van Gentenaar Domien Ingels (1881 – 1946). Deze graficus, beeldhouwer en schilder was een zoon van een slager, wat zijn voorliefde voor robuuste werkpaarden wellicht verklaart. Ingels was ook bevriend met Constant Permeke met wie hij een atelier deelde in het Gentse begijnhof. Ingels voerde ook monumentale opdrachten uit, onder meer voor de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Tussen 1925 en 1940 gooide hij zich op de keramiek en vervaardigde heel wat van die paardjes in een expressionistische stijl. Daarnaast boetseerde hij ook windhonden, olifanten en beren waarvan hij in circussen schetsen ging maken. In de art deco periode waren dierensculpturen trouwens zeer in trek, zowel in brons als in keramiek. Van Ingels vind je nogal wat boerenpaarden van verschillende grootte. Normaal dragen ze de ingekraste initialen “ID”. Dit beeldje werd evenwel gesigneerd met “IR”.

Rosa Ingels

.

De kleindochter van Domien Ingels liet ons ondertussen weten dat dit fraaie beeldje geboetseerd werd door haar moeder, de dochter van Domien Ingels, namelijk Rosa Ingels. Dit verklaart meteen de initialen IR.

De waarde van het beeldje hangt wat af van de grootte, indien ongeveer 16 centimeter groot is 500 à 600 euro waard, indien groter dan is het dubbel zoveel waard. De keramiek van Ingels is vrij gezocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content