Dirk Wynants: designmeubels met een vraagteken

Van 31 maart tot 3 juni 2012 loopt de expo ‘Design Works?’ van Dirk Wynants in het Design Museum Gent.

Van 31 maart tot 3 juni 2012 loopt de expo ‘Design Works?’ van Dirk Wynants in het Design Museum Gent. Tools of Togetherness. Zo verwijst Dirk Wynants liefkozend naar zijn ontwerpen, die bedoeld zijn om de gebruikers ervan op een aangename manier samen te brengen. Functionaliteit, maar ook immateriële noden staan centraal in zijn designfilosofie.

Dit principe van duurzaam design deelt hij met de Quakers, een Amerikaanse sekte die bekend staat om haar mooie maar sobere meubels. Hun credo -Creëer niets, tenzij het én noodzakelijk én functioneel is en als dat zo is, twijfel dan niet om het ook mooi te maken- is meteen ook dat van Wynants eigen bedrijf Extremis.

Onconventionele uitnodiging

Als eigenaar en hoofddesigner van Extremis heeft Wynants al ruimschoots zijn sporen in het designcircuit verdiend. Zijn eerste ontwerp, Gargantua, was meteen een schot in de roos en sindsdien leest de ontwikkeling van het bedrijf als een echt succesverhaal. Zo vlot zelfs, dat designjournaliste Chris Meplon in samenhang met de expo een boek over Extremis uitbrengt.

Design Works is de naam van het autonome ontwerpbureau dat Wynants in 2007 oprichtte. Het bureau staat ook open voor opdrachten buiten Extremis, en stelt nu een selectie van haar ontwerpen tentoon. De expo laat je onder andere kennismaken met BeHive, Yeeha, Donut en Kosmos: stuk voor stuk werken die gebruikers op een verrassende en onconventionele manier uitnodigen om samen te komen.

Stellingen

De tentoonstelling komt met een vraagteken, Wynants manier om zijn eigen filosofie op de korrel te nemen. “Om innovatief te kunnen denken, is het goed te beseffen dat er altijd meer dan één waarheid is. Verbetering brengen, begint met de kunst om vraagtekens te kunnen plaatsen,” stelt de ontwerper. Een apart deel van de tentoonstelling is dan ook gewijd aan een aantal stellingen over design die de ontwerper bevestigt of ontkracht. Hij legt uit waarom hij het eens of oneens is, en nodigt de bezoeker uit om zelf een mening te vormen. Een expo die tot denken aanzet.

Isabelle Vander Heyde

Design Works?, van 31 maart tot en met 3 juni in het Gentse Design Museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content