‘Die Kunstbar ‘ volgens Studio Arne Quinze

Studio Arne Quinze mocht als eerste Die Kunstbar in het hart van Keulen inrichten.

Toen in Keulen het Domplein en station heraangelegd werden, kwam er plots extra ruimte vrij: een banaanvormige plaats van 40 meter lang en 6 meter breed aan de voet van de kathedraal. Daar werd ‘Die Kunstbar’ opgericht. De Kölnischer Kunstverein besloot elk jaar een andere artiest te vragen om de bar opnieuw vorm te geven. Als eerste koos ze de Belgische Studio Arne Quinze, die het project eind vorig jaar afwerkte.

Het Kortrijkse designbureau liet zich inspireren door de religieuze nabijheid en plaatse overal kratten die ooit werden gebruikt om kunst te verschepen. Een verwijzing naar de allesoverheersende kathedraal in het hart van Keulen. Want wat in de kratten zit, blijft geheim. Zo geeft ook de Kerk haar geheimen niet prijs, met als doel een controlerende rol in de maatschappij te behouden. “De kratten pakten kunst in, net zoals de Kerk dat doet met de vrijheid van denken”, luidt het bij Studio Arne Quinze.

Ook de ogen aan de muur en de video-installatie EYE.C.U verwijzen naar de religieuze context. Het alziend oog van God is vervangen door een tijdelijk digitaal oog.

Ann Heylens.

Info: Die Kunstbar, Chargesheimerplatz 1, 50667 Keulen. Open 19.00- 03.00 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content