Deze kubus verandert een leegstaande ruimte in een leefbare woning

© Kraaijvanger architecten

Een loft in een oud, industrieel pakhuis, iedereen droomt ervan maar praktisch is het niet altijd. Dat is buiten deze kubus van Kraaijvanger architecten gerekend. De Nederlanders ontwikkelden de ‘Hub’ om leegstaande gebouwen makkelijk tot goedkope woningen te kunnen omvormen.

Net geen 15 vierkante meter is deze compacte rood-witte cubus die eender welke ruimte in een woonbare plek verandert. De Hub is aansluitbaar met de bestaande waterleidingen om zo om te toveren tot een badkamer en keuken met minimale loodgieterij. De kubus bevat ook verwarming, Internetaansluiting en een sound system, zowat alles dat je nodig hebt om een ruimte in een niet-residentieel gebouw leefbaar te maken.

Het ontwerp van Kraaijvanger architecten is handig om in te zetten in steden waar onroerend goed niet per se schaars is, maar waar het moeilijk is om betaalbare woningen te vinden. Het is namelijk ontzettend duur om een gebouw dat anders voorbestemd was plots in appartementen in te delen. De Hub maakt het in ieder geval heel wat makkelijker om leegstaande panden om te vormen voor residentieel gebruik – maar aangezien het eigenlijk gewoon een keuken en badkamer betreft is de Hub ook geschikt om pakhuizen om te vormen tot kantoorruimtes waar werknemers ook nood hebben aan die voorzieningen.

In Rotterdam wordt de Hub al gebruikt in het Zomerhofkwartier nadat het ontwerp een wedstrijd over futuristische architectuur had gewonnen. De Hub is makkelijk te instaleren en af te breken en ook veilig om te verplaatsen.

(KS via Dezeen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content